Zara Larsson: Uncover – Nextgen énekes a Svédektől

SPOTIFY – A mindössze 18 éves énekes elég korán, már 2008-ban elindította karrierjét, 11 évesen. Először a svédországi Got Talent műsorban tűnt fel, amit nagyobb energia befektetés nélkül meg is nyert az akkor még gyerekkorú Zara Larsson. Máig addig jutott, hogy a Spotify hétközi TOP-listájának első helyén virít a Lush Life című dala.

Sokáig észrevétlenül növelte rajongói táborát, mígnem a tavalyi év folyamán egy abszolút poénnak szánt akciójával világhírre tett szert. Miután óvszert húzott a lábára, hogy megmutassa hölgytársainak, hogy igenis bármekkora szerszámra felfér a gumi, a feminizmus arcává választották őt, és kirobbanó hírnévre tett szert. De félretéve a közéleti mókát – ugyan tényleg vicces dolog -, vessük kíméletlen górcsövünk alá, az Uncover című albumot.

Ugyan még mindig nem mondhatjuk a fiatal énekesre, hogy kiemelkedő pop-ikonná kezdené kinőni magát, viszont az új album egy egész ügyes próbálkozás arra, hogy elindítsa őt az úton. Ha valakire hasonlítanom kéne, az talán Taylor Swift lenne, aki hasonló produkciókkal rukkolt elő annak idején, mikor ő kezdte meg a pályáját.

Zara hangfekvése nagyon hasonlít Rihanna-éra, így egyáltalán nem meglepő, hogy a stílusát legtöbbször a sztár stílus-jegyeviel keveri, hogy kirobbanó hatást érjen el.

Copy vagy nem copy

Ugyan stílusában ténylegesen nagyon hajaz a megemlített énekesnőre, de zenéiben több már-már ismert jegyet vélhetünk felfedezni, különböző, már sikeres előadóktól. Dalai java része a rá jellemző „szeplőtlen mégis vad” stílusban készültek el, dalszövegei nem olyan üresek, mint a stílus jelenlegi képviselőinek dalaiban, az összhang pedig szórakoztató. Mielőtt dalról-dalra járnánk, azt még megemlíteném, hogy az Uncover sikeréhez hozzájárul, hogy a legsikeresebb énekesnők stílusából lettek összecsippentve elemek hozzá, olyanoktól, mint Ariana Grande, Taylor Swift, Rihanna, vagy éppen Beyonce.

A Wanna Be Your Baby egy kellemes hangszerelésű, pörgős ritmusú dal, amit szívesen hallgat az ember. Tempójától eltérően nem épp egy bulizós zene, viszont hangulatépítésnek remek, és a legmegfelelőbb választás volt arra, hogy az album hangulat-világát is elkezdje felépíteni. Ezt követi a Never Gonna Die, ami Rihanna stílusát igyekszik rekreálni, megfűszerezve azt egy jó adaggal Zara stílusából. Az összkép remek, így a kislemez második dala is jónak tekinthető. Kicsit ugyan visszavesz a nyitó tempóból, de a hangulatot tekintve csupán továbbépíti azt, amit a Wanna Be Your Baby megalapozott.

Zara hangfekvése nagyon hasonlít Rihanna-éra, így egyáltalán nem meglepő, hogy a stílusát legtöbbször a sztár stílus-jegyeviel keveri, hogy kirobbanó hatást érjen el.

Hintőporos Rihanna

Az Uncover újfent Rihanna stílusából ragadott ki a legtöbbet, a címadó dalt bármikor szívesen meghallgatnám a pop-dívá-tól is, nem hiszem, hogy nagy különbség lenne a két felvétel között. Zara hangfekvése nagyon hasonlít Rihanna-éra, így egyáltalán nem meglepő, hogy a stílusát legtöbbször a sztár stílus-jegyeviel keveri, hogy kirobbanó hatást érjen el. A Carry You Home kicsit már eltér az eddigiek stílusától, egy Beyonce-Ariana Grande vegyületet képvisel, amit a fiatal Zara Larsson saját ízlésvilága szerint alakítgatott, egészen addig, amíg meg nem született a dal, és a végeredmény nem lett majd’ tökéletes. Sajnos ennél a számnál annyira nem érezhető az a harmónia, ami a nyitó számot, és az azt követő két produkciót jellemezte, sőt helyenként enyhén kaotikussá is lép a hangzásvilága.

Zara hangfekvése nagyon hasonlít Rihanna-éra, így egyáltalán nem meglepő, hogy a stílusát legtöbbször a sztár stílus-jegyeviel keveri, hogy kirobbanó hatást érjen el.

A She’s Not Me, Pt. 1&2 az album legsötétebb foltja. Egy túlerőltetett pop-ballada, ami hangulatilag, mondanivalót tekintve és stílusilag is eltér az eddigre már megszokott képtől. A hallgatóságot azonnal kizökkenti a nyúzott ritmus, az értékelhetetlen dallam, és az énekesnő ritmustalan hangja. Persze végtére is egy egymásra vett, mégis különálló dal-duóról van szó, viszont mind a She’s Not Me-re, mind pedig a Pt. 1&2-re ugyanez jellemző. Végül a kislemezt a Rooftop-al zárja le Zara, ami visszatér a fekete foltok elé, és újra megpróbálja az embert a lemez eleje által felépített hangulatba rángatni. Ezzel csak az a probléma, hogy azt a világot már lerombolta a She’s Not Me-vel és párjával, gyógyíthatatlan sebeket okozva a dobhártyánkon.

Zara hangfekvése nagyon hasonlít Rihanna-éra, így egyáltalán nem meglepő, hogy a stílusát legtöbbször a sztár stílus-jegyeviel keveri, hogy kirobbanó hatást érjen el.

Ugyan indulónak nem egy katasztrofális megjelenés az Uncover, viszont helyenként túlságosan erőltetett. A lezáró dal némileg a Little Mix lányainak Abba-t idéző slágerét próbálja bevonni saját albumára, és ennek az összetettségének még a megfogalmazása is nehézségekkel járt, nem, hogy normálisan fel lehetett volna építeni dalban. Mindent összevetve egy érdekes kislemez a fiatal tehetségtől, remélhetőleg hasonlóan sikeres utat fog végigjárni, mint ahogy azt Taylor Swift is tette.

-Kese-

Zara Larsson: Uncover

Zene - 7.5
Szöveg - 7
Stílusában - 8.1
Innováció - 6.4
Divatban - 8.5

7.5

A pop-rajongók nem csalódnak majd Zara új kislemezében, viszont túl sokat nem szabad tőle elvárni. Élvezhető dallamok, jó ritmusok, kellemes dalszöveg jellemzi az Uncover nagy részét. A másik részét vagy átpörgetjük, vagy megpróbálunk elvonatkoztatni az elcsúszott ütemektől, az értékelhetetlen dallamoktól, és Zara ügyetlenkedésétől.

User Rating: 2.92 ( 3 votes)

Spread the love
Avatar photo
Kese is a young talented writer and music producer from Hungary. He loves any styles of music, and movies too. In his free-time he plays action & adventure games.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu