Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds – A legszebb északi fény

TESZT – Az idei év március elején, a Horizon Zero Dawn páros lábbal rúgta be az ajtót, ahhoz hogy a tripla A-s open world játékok szobájába beférjen. Kétség kívül sikerült is neki, ezért nagy meglepetésként ért a Sony E3-as konferenciáján bejelentett kiegészítő első kedvcsináló videója.

 

 

Igaz volt bennem egy kis félelem, lévén a The Frozen Wilds csak egy kis hintés lesz a remekre sikerült alapjáték mellett, de így 20 óra játék után tova szállt minden kételyem. A Guerilla Games csapata olyan mesteri pontossággal rakta össze a DLC-t, melyről nagyon sok fejlesztő példát vehetne. Sikerült egy olyan történetet kreálniuk, ami tökéletesen megállja a helyét a világban, de még önálló játékként is szinte tökéletes lenne – ilyet legutoljára talán a Witcher 3 kiegészítőinél éreztem.

Egy feltérképezetlen táj titkai

Főhősnőnk Aloy északra látogat, hogy az ott rejtelmes okokból vulkán szerűen füstölgő hegy természetellenes viselkedésének titkát kiderítse. Ha ez nem lenne elég, akkor még a helyiek azzal fogadják, hogy rejtélyes tornyok emelkedtek ki a földből, melyeknek hatására a gépek jóval agresszívabbak és erősebbek lettek. Eme furcsa eseményeknek kell a végére járnunk. Kutatásunkban szerencsére segítségünkre lesznek a helyi titokzatos, sámánizmust imádó banuk törzs tagjai, akiket a történet előrehaladtával egyre jobban ismerünk majd meg. Az út nem lesz egyszerű, ugyanis az alapjátékban megismert mechaszauruszok mellé még csatlakoztak erős medveszerű teremtmények, valamint a gepárdi reflexekkel rendelkező scorcherek.

Ismételten egy remek sztorit kaptunk, ami gyakorlatilag egy titokra épül, amely ugyan teljesen különálló és nem keveredik bele a főszálba, mégis, addig nem ereszt amíg a végére nem jársz. Mindezt olyan látvány mellett, amit még sokáig emlegetni fogunk.

A Decima ereje

A fejlesztők nem csináltak titkot abból, hogy a helyszínként szolgáló The Cut elemei a Yellowstone park alapján lettek megalkotva. Igaz, már maga az alapjáték is elképesztően gyönyörű volt, és ez most sem változott, viszont ami nekem külön tetszett, az megoldás, ahogy a fejlesztők a tájat életre keltették. A feltörő forró gejzírek, a több színben pompázó kis tavak, valamint a hóesés olyan hangulatot adnak, amely mellett nem lehet elmenni leesett áll nélkül. Sokszor egy magasabb hegy csúcsán csak álltam, és lassan forgattam a kamerát nehogy lemaradjak valamiről.

Nem akarok elmenni szó nélkül az olyan apróságok mellett, mint például Aloy ruhájának a fagyás modellje, vagy éppen a sűrű havazás következményeképp a vízen megmaradó hópelyhek látványa, amelyek lassan tűnnek csak el. Nehéz az ilyet szavakkal leírni, ezt mindenkinek látnia kell.

Újra előjött bennem a felfedezés élménye. Ha minden egyes részletét meg akarja valaki ismerni, akkor el kell merülnie benne. Megnézni miden egyes hegycsúcsot, bejárni minden egyes szegletét, mert csak így lehet igazán megismerni. A The Frozen Wilds tája igaz nem olyan nagy, de így is akad bejárnivaló bőven.

A jéghegy csúcsa

Jellegéből adódóan újra van lehetőség különböző tárgyak gyűjtögetésére, melyeket a helyieknek kell leadni. Jutalmunk pedig természetesen nem marad el. Általában fejlesztési tárgyak ütik markunkat.

Már lehetőség van lándzsánkat tuningolni, valamint a kereskedőktől bizonyos számú blueglemet szerezni – igaz, ezekből nem lesz valami túl sok, tehát érdemes meggondolni mit veszünk belőle. Beszerzésük után vásárolhatunk új páncélokat és erősebb fegyvereket. Amelzekre szükség is lesz, hiszen a fagyos vidéken elég szívós ellenfelekkel kell szembenéznünk.

Nemcsak a bestiák fogják jelenteni a hatalmas kihívást, hanem a tornyok kiiktatása se lesz lányálom, mivel a körülöttük ólálkodó őrző dögök, a folyamatos gyógyulás képességével vannak felvérezve egészen addig amíg a folyamatosan pulzáló tornyot ki nem iktatjuk, vagy felül nem írjuk. Képességfa területén egészen praktikus, említésre méltó a hátasról való támadás, valamint a nálunk lévő tárgyak raktárának 20%-kal való növelése. Ide tartozik még az oldalunkra átállított jószágok, vagy a paripa javítása is. Hasznos dolognak tartom őket, mert, ha nem is a Frozen Wilds során, de az alapjáték helyszínein ügyesen ki lehet használni őket. Apróságnak tekinthető, de sokat dob az élményen, hogy a párbeszédek közben a karakterek már nem csak mereven állnak, hanem mutogatnak, gesztikulálnak, sétálnak és mozognak, így már sokkal életszerűbbek.

Profi munka

Soha nem tartoztam a kiegészítők és a DLC-k vásárlói körébe, de a The Frozen Wilds bőven megéri az árát. Akik esetleg hasonlóan gondolkoznak, mint én, azok ne habozzanak a megvétellel. A tökéletest még tovább csiszolja, és nem botlik bele az open world játékok tipikus hibáiba. Nem sablonos, és vetélytársaival ellenben nem érződik rajta a túlzott erőlködés. Aloy legújabb kalandja tehát olyan példával rukkol elő, amelyre igazán büszke lehet a Sony. Csak így tovább Guerilla Games. Kíváncsian várjuk a folytatást.

-Parzifal-

Pro:

+ Új helyszínek, új „horizontok”!
– Bizonyos mellékküldetések és karakterek nagyon ott vannak a szeren
– Nagyszerű összecsapások

Kontra:

– Összességében a sztori nem túl releváns a teljes kép szempontjából
– Nem igazán különálló, egyedi karakterű DLC
– Az új skillek nem túl érdekesek


Kiadó: Sony Interactive Entertainment

Fejlesztő: Guerrilla Games

Stílus: Akció-kaland (DLC)

Megjelenés: 2017. november 7.

Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds

Játékmenet - 8.4
Grafika - 9.4
Történet - 8.1
Zene/Audio - 8.4
Hangulat - 9.2

8.7

EXCELLENT

Soha nem tartoztam a kiegészítők és a DLC-k vásárlói körébe, de a The Frozen Wilds bőven megéri az árát. Akik esetleg hasonlóan gondolkoznak, mint én, azok ne habozzanak a megvétellel. A tökéletest még tovább csiszolja, és nem botlik bele az open world játékok tipikus hibáiba. Nem sablonos, és vetélytársaival ellenben nem érződik rajta a túlzott erőlködés. Aloy legújabb kalandja tehát olyan példával rukkol elő, amelyre igazán büszke lehet a Sony. Csak így tovább Guerilla Games. Kíváncsian várjuk a folytatást.

User Rating: 5 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
Parzifal is an avid gamer who plays all kinds of games, but his favorites are classic RPGs. He has played games since the early 90''s.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu