Van-e köze a videojátékoknak az iskolai lövöldözésekhez?

Egy pszichológus kimutatásai erre adnak választ.

Bár Donald Trump a héten megbeszélést tartott például a Take-Two vagy a Zenimax (a Bethesda tulajdonosa) vezérigazgatójával, a pszichológusok nem kaptak meghívást. Pedig jó ötlet lett volna – Patrick Markey, aki a Villanova egyetem professzora, pont ezzel foglalkozik.

2014-ben egy olyan tanulmányt írt, aminek a címe kb. az lenne magyarul, hogy Az erőszakos videojátékok és a való életben elkövetett erőszak: a retorika az adatok ellen, és ebből az derült ki, hogy nincs bizonyíték amögött, hogy a játékok bármilyen módon is köthetőek lennének az erőszakos cselekmények miatt, sőt, az ilyen M kategóriájú (Mature – 17 éven felülieknek ajánlott) játékok megjelenésével CSÖKKENTEK ezek a bűncselekmények.

Feltehetőleg ez a tanulmány volt az alapja Markey kb. egy éve megjelent könyvének, aminek a címe az lenne, hogy Moral Combat (morális harc – a név utalás a Mortal Kombatra…): miért rossz a harc az erőszakos videojátékok ellen? A Chris Fergusonnal közösen megírt könyvből idézett néhány részletet a pszichológus a Twitterén: „Ahogy a játékok népszerűbbek lettek, úgy csökkent az erőszak, és amikor az emberek játszanak, szintén ez történt. Azok az országok, amik játékfogyasztók, a legbiztonságosabbak között vannak. Az iskolai lövöldözők HÁROMSZOR kevesebbszer játszanak egy átlagos tanulóhoz képest.”

Az amerikai titkosszolgálat biztonságos iskolai kezdeményezéséből készített, és az imént idézett könyv által is citált kutatás szerint az iskolai lövöldözést elkövetőek mindössze 12%-a mutatott érdeklődést erőszakos videojátékok iránt – és ez az arány jóval kisebb a média többi formátumához (pl. film) képest, igaz, ez 2002-es írás, szóval eltelt azóta másfél évtized, de Markey szerint az arány továbbra is 13-20% között van, miközben a gimnáziumba járók 70%-a érdeklődik a játékok iránt. A könyvben szóba kerül dr. Peter Langman is, aki a 2005-2012 során bekövetkezett tragédiákat elemezte, és ott is csak 20%-os játékos arányt tudott kimutatni.

Úgyhogy ezekből a statisztikákból a válasz eléggé erősen a nem felé hajlik…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu