Szabad kezet ad az Electronic Arts egy volt BioWare-főnök szerint

Úgy gondolja, hogy a kreatív szabadságot biztosítja a fejlesztőknek a kiadó, és nem kötelező a Frostbite engine-t sem használni.

A Kotaku Splitscreen podcastjében felbukkant Aaryn Flynn, aki júliusban távozott a BioWare-től – korábban a Baldur’s Gate II-n, a Neverwinter Nightson, a Star Wars: Knights of the Old Republicon, a Jade Empire-on, a Mass Effecten és a Dragon Age: Originsen is dolgozott, mielőtt főnöki posztból a Dragon Age 2, a Mass Effect 3, a Dragon Age: Inquisition és a Mass Effect: Andromeda fejlesztését felügyelte.

Azzal kapcsolatban, hogy az Electronic Arts kényszeríti-e a stúdiókat a mikrotranzakciókra és a monetizációra, ezt válaszolta Flynn: „Saját tapasztalataim szerint nem. Nagyratörő üzleti tervük van és meghatározott dolgokat szeretnének megcsinálni (minden a piaci részesedés növekedésétől az új piacokra történő belépésig), de ezek nagyon is jó célok – semmi vitás dolog nincs köztük. Egy szolíd üzleti tervvel rendelkeznek, amiről mindenki tud és mindenki keményen dolgozik is az eléréséért.

Szerintem az Electronic Arts mint cégnek jó tagja lenni, mert nagyon is törődnek a kreatív folyamatokkal. Azt szeretnék, hogy sikeres légy, és ezért ők mindent megtesznek. Minden cégnek vannak kényszerei, amit elvárnak tőled, de a kreatív szabadság biztosításában remekelnek.”

Arról is beszélt, hogy vajon a kiadó tukmálta-e rá a BioWare-re (akik az Unreal Engine 3-mal csinálták anno meg pl. a Mass Effect trilógiát is) a Frostbite engine-t: „Nem, dehogy is. Épp befejeztük a Mass Effect 3-at és leadtuk a Dragon Age 2-t, és tudtuk, hogy az Eclipse engine-ünk (ami az utóbbi játékban volt használva) nem lesz elég jó a jövőbeli Dragon Age részekhez. Nem tudott nyílt világot, a rendererje nem volt elég erős – ez volt a két legnagyobb hátránya. Gondolkodtunk a multiplayeren is, de az Eclipse engine csak egyjátékos volt.

Belsőleg három opción gondolkodtunk. Elhagyhattuk volna az Eclipse-et és valami teljesen újon kezdtünk volna dolgozni, mehettünk volna az Unreal Engine-nel, vagy a Frostbite-re válthattunk, ami renderelésben eléggé ígéretes dolgokat mutatott, és tudott multiplayert is. A csapat támogatta a Frostbite-ot, és több fejlesztőcsoport is a Frostbite bevetésén gondolkodott. Ez egy olyan döntés volt 2011 vége felé, amit a technikai elemzések után meghoztam.”

Még mindig úgy véli, hogy jó döntést hozott már több mint hat éve: „Egy közösség részeként – és már mindenki az Electronic Artsnál ezt az engine-t használja – ez egy jó, erős hely. Ez elismerés a Frostbite-csapatnak, hiszen olyan sok, teljesen eltérő játékot futtatatnak egy engine-en: minden a FIFÁtól az Anthemig. Ez számomra lenyűgöző! Kemény [a fejlesztés], mert a játékaik nagy célokat tűznek ki maguknak. Az ambíció vagy egy meghatározott technikai probléma a gond?”

Szóval Flynn örül a váltásnak. Hogy mi örülni fogunk-e, majd 2019 elején meglátjuk – akkor jön a BioWare következő játéka, az Anthem PlayStation 4-re, Xbox One-ra és PC-re.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu