Halloween – Az áldozatok… (2. rész)

FILMELŐZETES – Nem sokkal az első rész eseményei után Laurie megszülte kislányát, Karent. „A kislány egy traumatizált áldozat gyermeke, és alaposan megszenvedi ezt, ahogyan az ilyesmi lenni szokott – magyarázza Green. – Laurie esetében ez feltáratlan trauma. 1978-ban egy olyan álmos illinois-i kisvárosban, mint Haddonfield, nem álltak rendelkezésre a megfelelő személyek és intézmények, akik vagy amelyek segíteni tudtak volna rajta. Amerikában akkoriban azt mondták, lépj tovább, és kezdj valamit az életeddel, és ő meg is próbálta. Csakhogy túl nagy volt a trauma.”

 

Laurie lányát Judy Greer alakítja, aki a forgatókönyv olvastán nagyra értékelte, hogy Laurie megkapja a második esélyt az élettől, amikor újra szembeszállhat a maszkos rémmel, amivel ráadásul bebizonyosodik, hogy mindvégig igaza volt. A történet középpontjában három erős női karakter áll, akik védelmezik egymást és azt az életformát, amit kialakítottak. Ugyanakkor Karen sokat tanult a saját gyerekkorából: elhatározta, nem úgy neveli lányát, Allysont, ahogyan Laurie nevelte őt.”

Ám pont amiatt, hogy Karen nem akar úgy járni, mint az anyja, nincs felkészülve Michael Myers támadására, amely óhatatlanul bekövetkezik. „Karen szereti az anyját, de nem lebzselhet folyton körülötte – mondja Greer. – Őrzi a lánya körül létesített biztonság- és boldogságbuborékot, és nem akarja, hogy a Laurie-val megtörtént rémségek olyan szerepet játsszanak a lánya életében, mint az övében. Karen mindenáron el akarja szigetelni Allysont Laurie-tól, nehogy hatással legyen rá.”



„A film egyik alapgondolata, hogy nézzük meg, milyen hosszú távú következményei vannak, ha valaki erőszak áldozata lesz – magyarázza McBride. – A végzetes éjszaka, amikor Laurie és Michael Myers találkoztak, más és más hatást gyakorolt a lányára, illetve az unokájára. Ez majdnem olyan, mintha három részre szabdalnánk szét Laurie személyiségét életének három meghatározó szakasza szerint.”

Allyson arra a fiatal, gondtalan nőre emlékezteti Laurie-t, amilyen ő volt, mielőtt Michael Myers elrabolta volna az ifjúságát. Akárcsak őt annak idején, Allysont is az osztályzatok, a bébicsősz-munkák, a fiúk, a Halloween és egyéb, az ilyen korú lányokat érdeklő dolgok foglalkoztatják. Ettől lesz még borzasztóbb, ami a családjával történik.

Az első jelentős szerepében látható Andi Matichak alakítja Allysont, aki ugyanazt a naivitást és erős akaratot testesíti meg, ami a fiatal Laurie-t jellemezte. A film főszereplője számára érdekes emlékeket ébresztett a pályakezdő színésznő szerződtetése. „Egyikünk sem színésznek indult, csak úgy merő véletlenségből beestünk egy horrorfilmbe” – mondja Curtis.

A kettejük közötti hasonlóság hamar nyilvánvalóvá vált. „Elég lusta diák voltam, hazajöttem az egyetemről, elmentem egy alacsony költségvetésű horrorfilm meghallgatására, és megkaptam a főszerepet – mondja Curtis. – Ez volt az első filmszerepem, ki is írták nagybetűkkel a stáblistára. Andi sportoló volt, aki ennek köszönhetően kapott ösztöndíjat az egyik floridai egyetemen.

Aztán Görögörszágba ment, mert belebotlott valakibe, aki azt mondta, hogy nagyon csinos, úgyhogy modellkednie kellene. Akárcsak az én esetemben, jött egy ügynök, aki azt javasolta a családjának, hogy küldjék el színésznőnek. Erre otthagyta az egyetemet, és leszerződött első filmjére, a Halloweenre.”

Curtis ugyanakkor jelentős különbségeket lát a két karakter között. „Allyson okos és ügyes, nem olyan esendő és ártatlan, mint amilyen Laurie volt. A történet egyik fontos és szép eleme, hogy Laurie annak idején álmában sem gondolta volna, hogy bármilyen veszély leselkedhet rá. Teljesen fogalmatlan volt a világ dolgait illetően, ettől működik olyan jól ez a történet.



Ugyanakkor bizonyos értelemben Allyson is ártatlan. Az anyja védelmezi a nagyanyjától, akiről azt gondolja, hogy őrült. Két párhuzamos történet bontakozik ki a filmben: egyszer Andi dolgait kísérhetjük figyelemmmel, máskor azt, mi történik Laurie-val. Más vágányon haladnak, ha úgy tetszik.”

Matichak nagyra értékelte, hogy egy kialakulóban lévő személyiséget formálhat meg. „Allyson éppen a nővé válás küszöbén áll – mondja a színésznő. – Még kamasz, bizonyos mértékben kislány, de már kezd úgy viselkedni, mint egy felnőtt nő, igyekszik felnőni az élet által rá osztott szerephez.”

„Allyson azért olyan érett 17 éves korára, mert amióta az eszét tudja, közvetített az anyja és a magyanyja között – folytatja Matichak. – Amikor már választhat, hogy kivel tölti szívesebben az idejét, a nagyanyja mellett dönt, s emiatt konfliktusba kerül az anyjával. Két erős, szeretetreméltó, de keményfejű nő között őrlődik. Ez a három különböző korú nő kénytelen aztán szembeszállni a megállíthatatlan gonosszal.”



Kevés haddonfieldi lakos emlékszik még a rémület éjszakájára, egyikük Hawkins őrmester, akit a nagyszerű Will Patton alakít. Azon az éjszakán, amikor dr. Loomis meglőtte Michael Myerst, fiatal rendőrként ő segített elfogni a maszkos rémet. Szemtanúja volt, amint Laurie gondtalan fiatal lányból paranoiás nővé alakul át, aki naponta felhívja a Smith’s Grove Szanatóriumot, azt tudakolván, rács mögött van-e még a gyilkos.

Dr. Sartaint a híres török színész, Haluk Bilginer alakítja, aki a Téli álom című török film főszerepében szerzett magának nemzetközi elismerést (a produkció 2014-ben Cannes-ban elnyerte az Arany Pálmát és a filmkritikusok díját). Dr. Sartain dr. Loomis tanítványa volt, pszichiáterként őt bízták meg azzal, hogy éveken át tanulmányozza Myerst a zárt osztályon.

Most páciensét végső otthonába, egy újonnan épült szigorított börtönbe szállítják, és a doktor a kíséret tagja lesz. Nem is sejti, az út végül hová vezet…

A maszk mögött: Michael Myers hazatér

Michael Myerst James Jude Courtney alakítja, és a hagyomány szerint nem csupán a vásznon ijesztget, hanem maszkot öltve a stáb tagjait is rendszeresen megkergette. Courtney Nick Castle oldalán dolgozott, aki az eredeti filmben a rémet játszotta, és ezúttal „spirituális tanácsadóként” működött közre a film elkészítésében, ahogyan tréfásan elnevezte önmagát.

Castle is megjelenik a filmben maszkos rémként, de hangsúlyozza, hogy a munka oroszlánrészét Courtney végezte el. „Nick egészen apró dolgokban is eligazított minket – árulja el Green. – Hogyan forgatja Michael a fejét vagy félrebiccentve miként szemléli meg áldozatait…

Megtanította azt is, hogyan lehet hirtelen 90 fokos szögben felülni anélkül, hogy az ember a kezét használná. Ezek a finom kis részletek mind a történet hitelességét szolgálták.”



Curtis szerint a Maszk azért olyan rémisztő mindannyiunk számára, mert bizonyos mértékben Rorschach-teszt: mindenki azt lát bele, amit a tudatalattija diktál, amitől a legjobban fél. „John nagy találmánya volt, hogy a rém legyen titokzatos átlagember, aki bármelyik utcasarkon felbukkanhat – mondja a színésznő. – Átlagos amerikai városban vagyunk, Laurie átlagos amerikai lány, Michael Myers a maszkban pedig a titokzatos dehumanizált fenyegetés. Ahogyan a Donald Pleasance által alakított dr. Loomis megfogalmazta: maga a megtestesült gonosz.”

„Nincs semmilyen motivációja – folytatja a színésznő. – Az a különleges ebben a karakterben – és ez az oka, hogy olyan sok folytatás készülhetett –, hogy nincs magyarázat, nem lehet lekottázni, elemezni, a lelke mélyére hatolni, merthogy abszolúte nincsen benne semmi. Ez a teljes üresség lehetne a megtestesült jóság vagy a megtestesült gonosz is. De természetesen az utóbbi.” (Vége)

-PS4Pro-

Forrás: UIP-Dunafilm

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here sincs 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu