Több tízmillió emailcím és jelszó került fel az internetre!

TECH HÍREK – Érdemes ellenőrizni a listát, mert te is rajta lehetsz…

Troy Hunt, egy biztonsági elemző/kutató a blogján ezt írta: „A múlt héten több ember keresett fel, és a MEGÁ-n egy nagy fájlegyűjteményre hívta fel a figyelmem (amit azóta töröltek már onnan). A gyűjtemény több mint 12 ezer különálló fájlból állt, ami 87 GB-nál is több helyet foglalt. Az egyik kapcsolatom egy népszerű hackelő fórumra irányított, ahol a közösség az adattal foglalkozott.”

Több mint 2,7 milliárd sornyi emailcímen és jelszón ment át Hunt, aki átformázta az adatot, és a végeredmény is megdöbbentő – 773 millió emailcím, 21 milliónál is több egyedi jelszó. Ez több adatlopásból jött össze, nem csak egyből, és bár esélyes, hogy vannak benne elavult adatok, ez mindenesetre sokkoló adat.

Hunt oldalán, a „Have I Been Pwned?” oldalon megnézhetjük, hogy érintettek vagyunk-e az emailcímünkkel (vagy címeinkkel), és ha igen, akkor azt is láthatjuk, hogy melyik szolgáltatással kapcsolatban áll fenn veszélye annak, hogy feltörhetnek minket. A jelszavas oldalon pedig beírhatjuk a jelszavainkat (ezt nem tárolják!), hogy azokat sikerült-e kitalálnia a hackereknek.

Hunt maga a 1Passwordot használja jelszókezelő/gyűjtő alkalmazásnak, de a LastPass is jó megoldás. A legvégső esetben mindig kézre eshet egy toll és egy füzet is, ha esetleg elfelejtenénk valamelyik jelszavunkat.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu