Csúcson a játékipar az Egyesült Államokban!

Az NPD elemzőcég közölte a 2018 decemberi, illetve a 2018-as összetett statisztikákat, és bizony Amerikában úgy tűnik, hogy szárnyal a játékipar!

Eladások tekintetében 43,4 milliárd dollárt mutatott fel az ipar 2018 során. Ez forintban – tessék megkapaszkodni – 12159,812 MILLIÁRD forint. Több mint tizenkétezer milliárd! Ez éves szinten 18%-os emelkedés. A hardveres eladások (itt a perifériák, kiegészítők is bele lettek számolva, pl. kontrollerek) 7,5 milliárd dollárt hoztak össze (ez +15%), és a szoftveres (játék) értékesítések is 18%-os plusszal 35,8 milliárd dollárra ugrottak. Persze nem mindenki publikálja a digitális eladásait, így lehet, hogy ennél még több pénz foroghatott a játékeladásokkal…

Az NPD szerint az éves hardver/szoftver/kiegészítő/játékkártyás eladások 13%-kal nőttek tavaly, így 16,7 milliárd dollárt értek el, és a decemberi 3,4 milliárd dollár is egy laza 2%-os plusz az egy évvel korábbihoz képest. Hardverek tekintetében (5,1 milliárd dollár) 8%-os éves plusz van a költekezésben, és ebben a plug-and-play konzolok (pl. SNES Classic) is nagy szerepet játszottak. A trónra pedig a Nintendo Switch került! Több fogyott Amerikában belőle mint PlayStation 4-ből és Xbox One-ból. A kiegészítők/játékkártyák 33%-ot nőttek (4,5 milliárd dollár – rekordot is döntött), és decemberben is rekordot mutathatnak fel (+29%, 1 milliárd dollár). A decemberben legjobban fogyó tárgy a kategóriában a Nintendo Switch Pro kontroller.

Szoftveres/játék szemszögből 7%-os éves emelkedés van 7,1 milliárd dollárra, és a trónra itt a Red Dead Redemption 2 került, megelőzve a Call of Duty: Black Ops IIII-et. A decembert amúgy – ahogy azt mi előrejeleztük – a Super Smash Bros. Ultimate lazán behúzta (és ezt úgy tette, hogy az eddigi rekorder Halo: Reach eredményeit is leverte pénzösszeg tekintetében, és platform-exkluzív rekorderként is tündököl a decemberi Switch-exkluzív). Játékeladásilag a Nintendo volt az a kiadó, ami a legtöbb pénzt termelte.

Nos nézzük a decemberi és az éves összetett amerikai listát. (Az egy csillagos címek esetében a digitális, a két csillagosak esetében pedig a PC-s eladások nem lettek figyelembe véve.)

2018 december:

  1.         Super Smash Bros. Ultimate*
  2.         Red Dead Redemption II
  3.         Call of Duty Black Ops 4**
  4.         Battlefield V**
  5.         NBA2K19
  6.         Mario Kart 8*
  7.         Madden NFL 19**
  8.         Super Mario Party*
  9.         Pokemon Let’s Go! Pikachu*
  10. Marvel’s Spider-Man

 

2018 összetett:

  1.         Red Dead Redemption II
  2.         Call of Duty: Black Ops 4**
  3.         NBA2K19
  4.         Madden NFL 19**
  5.         Super Smash Bros. Ultimate*
  6.         Marvel’s Spider-Man
  7.         Far Cry 5
  8.         God of War
  9.         Monster Hunter: World
  10. Assassin’s Creed: Odyssey

 

Úgyhogy a játékipar köszöni, jól van… és úgy tűnik, hogy számára a streamelésben a jövő.

Forrás: GamesIndustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu