Leonardo DiCaprio River Phoenix-et a halála éjszakáján látta, beszélni is akart vele

MOZI HÍREK – DiCaprio egész életét, későbbi karrierjét befolyásolta az általa korábban idealizált, fiatal sztár halála, amely nagyon felkavarta.

Quentin Tarantino új filmej, a Volt egyszer egy… Hollywood a hatvanas évek Tinseltownjában játszódik, amely nagyban különbözik a maitól. A film főszereplője, Leonardo DiCaprio a 90-nes években vált sztárrá, amely szintén sokban különbözik a mai filmes világtól. Amikor DiCaprio a saját korai élményeiről beszélt Los Angeles-ben, amikor még tinédzser sztárként próbált érvényesülni, emlékezett rá, hogy találkozott River Phoenix-szel – akinek ő maga a rajongója volt – azon a napon, amikor a filmsztár meghalt Johnny Depp híres klubja, a Viper Room előtt.

DiCaprio még azt is hozzátette, hogy ő volt egyike az utolsó embereknek, aki 1993-ban, Halloween éjszakáján még életben látta Hollywoodban Phoenixet, akivel véletlenül, nagyon röviden találkozott és nem volt alkalma, hogy Phoenix-szel beszéljen, akit saját generációja egyik legjobb színészének tartottak. Leo ezt a pillanatot egyszerre felemelőnek és rendkívül szomorúnak írta le, amely egész karrierjére óriási hatással volt – abból a szempontból, hogy ő milyenné ne váljon soha.

„Úgy nőttem fel, hogy River Phoenixet csodáltam, mint az én generációm nagyszerű színészét és semmit sem akartam jobban, mint hogy kezet rázzak vele. Azon az 1993-as éjszakán, egy Silver Lake-i parti során láttam, amint ment fel a lépcsőn. Ez majdnem olyan élmény volt, mint Alfred Hitchcock Szédülésében, mert csak épphogy láttam az arcát és nem tudtam vele beszélni, pedig annyira akartam. Felém lépett és egyszerűen lemerevedtem. Mielőtt bármit mondtam volna, egy bulizó tömeg került közénk és mire továbbmentek Phoenix eltűnt.”

DiCapriót azonban nem olyan fából faragták, hogy csak úgy feladja, mindenáron meg akarta találni Phoenixet, de csak később tudta meg, hogy épp a Viper Roomba tartott, ahol nem sokkal később meghalt.

„…Nagyon nehéz ezt leírnom, de igazi egzisztencialista élmény volt számomra, ahogy megjelent és hirtelen el is tűnt a szemem elől, a tragédia, amit utána átéltem, hogy elveszítettem a hatását. Annak a színésznek a hatását, akiről mindannyian beszéltünk. Aztán amikor kinyújtottam a kezemet, hogy kezed fogjak vele, két ember közénksodródott és mire elmentek, Phoenix már ott sem volt.”

River Phoenix a kilencvenes években hirtelen felkapott, fiatal sztár volt, akit talán túl gyorsan talált meg a hírnév. Olyan ismert és híres filmekben játszott gyerek és fiatalkori szerepekben, mint az Állj mellém! (Stand by Me, Stephen King regényének adaptációja), az Űrrandevú, legjobb filmje, az Otthonom Idaho és az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag, ahol a fiatal Indiana Jones-t alakította a film elején.

1993. október 31-én, barátja Johnny Depp mulatójában lett rosszul, miután többféle kábítószert is fogyasztott. Barátai és öccse, Joaquin kivitték a friss levegőre, de ott összeesett, és még a mentő megérkezése előtt öccse karjaiban, 24 évesen meghalt. (Joaquin Phoenix alakítja majd Jokert az idén mozikba kerülő filmben).

Valószínűleg további karrierje is felfelé ívelt volna, hiszen ő alakította volna az Interjú a vámpírral című kultuszfilmben az interjút készítő fiatal újságíró szerepét, amelyet Phoenix halála utána pont Leonard DiCaprio kapott volna meg, de végül aztán Christian Slater szakította le a szerepet.

Leonardo DiCaprio számára akkora sokk volt ezt az élmény, hogy a fiatalkori karrierjében szándékosan kerülte a zűröket és a kábítószert, így a paparazzi sajtó is hoppon maradt, amikor róla akartak írni. Állítása szerint River Phoenix halála révén nem tért le soha az „nyílegyenes útvonalról”. Mára viszont ő is Hollywood egyik legnagyobb sztárja, Brad Pitt és Margot Robbie mellett a Volt egyszer egy… Hollywood sztárja, amely Quentin Tarantino Cannes-ban ünnepelt filmje, melyre a magyar nézőknek már csak július 26-ig kell várniuk.

Forrás: Esquire

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu