PlayStation 5: az első részletek a GPU-ról

Eddig csak annyit tudtunk, hogy egy egyedi AMD Navi lesz a következő generációs PlayStation (PlayStation 5) GPU-ja – ennél azért már több információt is lehet mondani róla.

A TwistedVoxel arról ír, hogy az AMD Computex rendezvényén bejelentette már, hogy a PlayStation következő generációs modelljét (amit már kényszerűségből, nem hivatalosan is, de úgy mondunk, hogy PlayStation 5) az AMD Ryzen Zen 2 CPU-ja, továbbá a Navi névre hallgató GPU-ja fogja meghajtani. Igen ám, de nem a GCN architektúrát fogja használni – az AMD egy másik architektúrát használ majd ehhez, aminek a neve RDNA lesz.

Ez több előnnyel is járni fog. Például wattonként másfélszeres teljesítményre lesz képes a grafikus chip, nem beszélve az előző architektúrához képest 1,25-szörös teljesítményről (angol performance-per-clock, magyarul ciklusonkénti teljesítménynek nevezhető). Több szintű cache is lenne, ami révén kisebb latencia, nagyobb sávszélesség, és kisebb fogyasztás lenne a végeredmény, és a grafikai pipeline is áramvonalasabb lenne, ami a nagyobb órajel sebességekre és ciklusonkénti teljesítményre való jobb optimalizálást eredményez. Magyarul nagyobb teljesítményű, illetve hatékonyabb lesz a módosított architektúra révén a PlayStation 5-ben található AMD Navi GPU.

Az RDNA fogja amúgy meghajtani az AMD következő évtizedben érkező GPU-it, és az első Navi-sorozat az AMD Radeon RX5000 lesz, amivel a cég az első PCIe 4.0-s megoldással is elő fog rukkolni. A Radeon RX 5700 július környékén fog megjelenni, nagyobb teljesítmény igéretével az NVidia GeForce RTX 2070-éhez képest. Az árazásról és további részletekről az AMD június tizedikén, tehát az E3 környékén fog mesélni még, úgyhogy addig ennyi. (Processzorokban is gyúr rendesen az AMD az Intel ellen, úgyhogy a cég nem nagyon akar elkényelmesedni, ami mostanában az Intelre jellemző…)

Úgyhogy az AMD megpróbál mindent beleadni a Sony-nak gyártott hardverébe (korábban olyasmit mondott Lisa Su, az AMD vezérigazgatója, hogy „egyedi szósszal” készült a Sony a PlayStation 5-höz…), ami nekünk, játékosoknak kedvező lehet a jövőben.

Forrás: TwistedVoxel

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu