Az amerikai republikánus képviselő szerint a videojátékok tehetnek a lövöldözésekről [VIDEO]

Bár semmilyen erre utaló nyom, bizonyíték sincs a lövöldözésekkel kapcsolatban, de a szokásos bűnbak ismét a videojáték – írja az USA Today.

Kevin McCarthy, kaliforniai republikánus képviselő arról beszélt a konzervatív (és a videojátékokat régebben több riportműsorban is ostorozó) Fox News egyik vasárnap reggeli műsorában: a „Sunday Morning Futures”-ben, hogy a most is a videojátékok tehetnek a lövöldözésekről és a videojátékok okozhatják majd a jövőben előforduló, hasonló lövöldözéseket is. Az El Pasóban, és Daytonban történt véres események kapcsán a műsorvezető McCarthy-t a különböző olyan faktorokról kérdezte, amelyek a tragédiákhoz vezethettek.

„Talán ez lehetne egy módszer, amellyel idő előtt megtalálhatnánk a tettest.” – nyilatkozott McCarthy, már-már a Különvélemény című sci-fi filmre emlékeztetve.

„Az a helyzet, hogy ezek a videojátékok elembertelenítik az egyént, azáltal, hogy másokra kell lövöldözni bennük.” – folytatta remek eszmefuttatását McCarthy. „Mindig is úgy éreztem, hogy ez egy probléma a jövő generációi számára. Jó pár tanulmányt láttunk már, hogy mit művel a videojáték az egyénnel, és látjuk ezeket a fényképeket, hogy hogyan történtek az események és ezt videojátékokon belül is láthatjuk.”

McCarthy hozzátette, hogy a „tényeket is meg akarja ismerni.”

A republikánus képviselő azután nyilatkozta ezt, miután vasárnap egy El Pasóban lévő Walmart üzletben, egy lövöldözés során 20 ember meghalt és 26 megsérült, később pedig az ohiói Daytonban egy másik hasonló vérengzés kilenc ember életét oltotta ki és 16-an sérültek meg.

Semmilyen jel sem utal videojátékokra, az el pasoi öldöklést konkrétan rasszista indítékhoz kötik, amely miatt egyébként demokrata képviselők Donald Trump, republikánus elnököt is kárhoztatták, mert véleményük szerint az elnök rasszista kijelentései és intézkedései is vezethettek ehhez a tragédiához. McCarthy szerint azonban egyértelmű, hogy a videojátékok tehetnek a lövöldözésekről.

Az USA Today egyébként azt is megemlíti cikkében, hogy a New York Times tavaly részletesen is utánament ennek a témának és semmilyen bizonyítékot sem talált a videojátékok és korábbi lövöldözések között. A New York Times konkrétan a Legfelsőbb Bíróság 2016-ban elhunyt, legendás, konzervatív bíróját is említette, aki korábban egy 2011-es per kapcsán az ítéletében kihangsúlyozta, hogy „a pszichológiai tanulmányok, amelyek azt vizsgálták, hogy az erőszakos videojátékoknak milyen káros hatása van a gyerekekre, semmilyen olyan bizonyítékot sem találtak, amely arra ösztönözné e gyermekeket, hogy agresszívan viselkedjenek.”

Forrás: USA Today

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu