Halasztásra kerültek a konzolok amerikai áremelkedése!

A karácsonyi vásárlást így nem fogja érinteni a konzolok amerikai áremelkedése a Kína és az Amerikai Egyesült Államok közötti tarifa/vámháború miatt, hacsak nem az utolsó napokra marad a bevásárlás…

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőhivatala bejelentette, hogy meghatározott elektronikus eszközökre és játékokra nem vetik ki a 10%-os tarifát december 15-éig – eddig az volt ugyanis a terv, hogy szeptember elsején jön a következő tarifakör, ugyanis Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke és Xi Jinping, Kína vezetője nem tudott megállapodásra jutni Shanghaiban. Emiatt továbbra is szeptember első napjától 10%-os tarifa kerül a Kínából érkező termékek jelentős részére (például kamerákra, ruhákra, ételekre, építéshez használt anyagokra), és érdekes módon a játéktermi készülékek (arcade masinák) és azok alkatrészei is érintettek a szeptemberi áremelésben…

„A karácsonyi időszak miatt tesszük ezt abban az esetben, ha néhány tarifa érintené az amerikai fogyasztókat, amire idáig nem volt példa. Az egyedüli hatás idáig az volt, hogy majdnem 60 milliárd dollárt gyűjtöttünk idáig be Kínától, de ha hatása volna [a tarifáknak] az emberekre, azt tettük, hogy elhalasztjuk [őket], hogy ne legyenek relevánsak a karácsonyi vásárlási időszakban,” nyilatkozta Trump. A bökkenő az, hogy a tarifát nem a termék származási országa (ebben az esetben Kína) fizeti, hanem az importáló cégek, akik a legtöbbször tovább tolják azt a fogyasztókra, magyarul árat emelnek.

Eredetileg akár 25%-os tarifa lett volna, amire a Sony, a Microsoft és a Nintendo közös levélben reagált: „A videojátékos konzolokra kivetett tarifák rossz hatással lennének a fogyasztókra, a játékokat fejlesztőkre, a forgalmazókra és a konzolokat gyártó cégekre; többezer magas értékű amerikai állást helyezne veszélybe; és az iparunkban (és azon túl is) elfojtaná az innovációt. Bár értékeljük a kormány kísérleteit az amerikai szellemi tulajdon megvédése és az amerikai vezető pozíciót a csúcstechnológia szemszöge miatt, az ezen tarifák által okozott aránytalan mértékű kár az amerikai fogyasztókon és cégeken aláásná, nem pedig előresegítené ezen célokat.”

A tarifák tehát megmaradnak, így a next-gen konzolok biztos drágábbak lesznek. Errefelé is.

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu