Hatalmas adatforgalmat generál a Google Stadia

Bár hazánkban a hagyományos internet tekintetében annyira nem bevetett az adatkorlát, külföldön, főleg Amerikában ez igenis jelenlevő dolog, és ez érintheti azokat, akik a Google Stadia kedvelőit.

A VentureBeat tesztelte, hogy mekkora adatforgalmat generálnak a Google játékstreamelő szolgáltatása révén, és bizony eléggé hajmeresztő eredményt mutattak fel már 1080p felbontáson is, a 4K pedig már ennél is durvább. (Talán nem használja a Google még a korábban ígért és emlegetett adattömörítő technológiát? Vagy az is csak később jön, mint pár másik funkció is?)

Szóval a VentureBeat nekiült a Red Dead Redemption 2-nek, amit 1080p felbontáson, másodpercenként hatvan képkockával streameltek. Ez percenként 119 megabyte adatforgalmat generált. Óránként kb. 7,14 GB, amivel tehát majdnem egy két rétegű DVD lemeznyit nyúzzuk az internetünket. A 4K felbontáson pedig ugye négyszer több pixel van. Nos, a Google Stadia arra figyelmeztetett korábban minket, hogy az ezen a felbontáson történő játék akár 20 GB-nyi adatot is mozgathat óránként. Na szorozzuk csak fel azt a 7,14-et 4-gyel… 28,56, legyünk gálánsak, 28 gigabyte. Az pedig majdnem 50%-kal több mint a Google által említett AKÁR 20 GB. JAJJ!

De tegyük fel, hogy végigjátsszuk a Stadián a Red Dead Redemption 2-t. Ahhoz 40-50 óra kell, és még lekerekítve is 280-350 GB adatforgalmat generálunk, és ha esetleg a mellékküldetésekkel is foglalkoznánk, bátran fel is duplázhatjuk azt 560-700 GB-ra. Az pedig már nagyobb, mint az alap 500 GB-os merevlemez a PlayStation 4 Slimben! 4K-ban pedig (és ha itt nem négyszerezünk, hanem csak 2x, 3x szorzót vetünk be) ez már 1,1-1,4 terabyte lenne. És külföldön nincs olyan ISP mint itthon a DIGI, akiket nem nagyon érdekel, ha egy hónapban ennyi adatot mozgatunk: ott az adatkorlát elérése után jelentősen belassítják a kapcsolatot, amivel a Stadia is használhatatlan lesz! (És akkor nem mentünk bele a jövőbeli mobilos 4G-s, 5G-s lehetőségekbe…)

Úgyhogy ezen a téren talán még van mit javulnia a Google-nek, akik állítólag a vártnál kevesebb előrendelést láttak a Stadián. Erről tegnap szó esett.

Forrás: WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu