No One Lives Forever: ismét életre kelhet!

A Cate Archer kalandjait feldolgozó No One Lives Forever első és második része is hatalmas kedvencem volt, így nagyszerű hír, hogy System Shock-remake alkotói nem akarják veszni hagyni.

Az egyszerre komoly és humoros, részben a klasszikus James Bond filmeket, részben az Austin Powers-filmeket idéző first person shooter-sorozatot még a Monolith Software fejlesztette, mely cég később hatalmas játékipari karriert futott be, hiszen többek között ennek a cégnek köszönhetjük az olyan horrorklasszikus franchise-okat, mint a Condemned, vagy a F.E.A.R., illetve az utóbbi években a két a Middle-earth-játékkal váltak rendkívül népszerűvé.

Sajnos a No One Lives Forever-franchise-t viszont különböző kiadói-jogi problémák miatt elveszítették, így meg sem lehet már vásárolni semmilyen online, vagy offline áruházban az előző két részt, Remasteredről már nem is beszélve. Azonban most nagyon úgy tűnik, hogy a System Shock-remastereken dolgozó Night Dive Studios fel akarja karolni a No One Lives Forever-sorozatot is.

A PC Gamer nyomtatott magazinban jelent meg ugyanis egy írás a NOLF-ról azzal a címmel, hogy: „A No One Lives Forevert végre megmentették a trademark-pokolból”, mely cikknek egy részletét a Night Dive céget vezető Stephen Kick posztolta Twitterén és szűkszavúan, lényegre törően kommentálta, hogy még mindig rajta vannak az ügyön, nem adták fel. A kommentároknál Kick még azzal is megerősítette mondandóját, a No One Lives Forever az ő „Szent Grálja”, és az életben sohasem fogja feladni, hogy visszahozza az enyészetből.

Az első No One Lives Forever, a The Operative: NOLF 2000-ben volt a már megszűnt Fox Interactive igazi hatalmas FPS-slágerje PC-n, 2002-ben pedig a ma már szintén nem létező, legendás Sierra adta ki PlayStation 2-re. Az akkor ATI videokártyák tudását megcsillogtató 2. rész 2002-ben jött ki PC-re és meg egy „DLC” is készült hozzá 2003-ban Contract J.A.C.K. címen – ezt a két játékot már egyaránt a Sierra adta ki.

Hogy hol vannak a jogi buktatók, amelyek a játékok újrakiadását, vagy remake-jeit megakadályozzák? Nos, jogász legyen a talpán, aki le tudja követni, hogy a sok összeolvadt, megszűnt cég közül végül is kinél maradtak a játék kiadásának jogai. A 2000-es években az első rész kiadója, a Fox Interactive a Vivendi Universal Games-hez került, majd ez utóbbi 2008-ban egyesült az Activisionnel, illetve az Activision Blizzarddal. Az Activision sem volt rest, és jó pár IP-től jó áron megszabadult, továbbá vissza is szerzett néhányat, a nagy kavarásban viszont már a kiadó emberei sincsenek tisztában azzal, hogy kinél vannak a NOLF jogok, eddig nagyon nem is foglalkoztak vele.

Jellemző az is, hogy még a játékot fejlesztő, 2004 óta már a Warner Bros. Interactive Entertainment tulajdonában lévő Monolith nyilatkozatai is meglehetősen homályosak ebben a kérdésben. Craig Hubbard designer évekkel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy bár az első játék címe (tehát a The Operatíve: No One Lives Forever) a Fox tulajdonában volt, magát az IP-t viszont a Monolith birtokolta, és az A Spy in H.A.R.M.’s Way, azaz a 2. rész alcíme is jogilag a fejlesztőkhöz tartozott. De azért ezekben sem volt Hubbard százszázalékosan biztos. Mindezek miatt aposztrofálta tehát a PC Gamer „trademark hell”-nek a sorozat körül kialakult jogi katyvaszt és emiatt is hiányzik a két NOLF a GOG (Good Old Games) online retrojátékos áruházából.

A Night Dive Studios 2014-ben egy nagy „elhatározással” jegyeztette be a No One Lives Forever, a The Operative, az A Spy in H.A.R.M.’s Way és a Contract J.A.C.K. címeket, sőt, még a forráskódot is megszerezte, így a felújított változatokat a System Shockhoz és a Bloodhoz hasonlóan elkészíthették volna. A a Monolith birtokló Warner Bros. Interactive azonban beleköpött a levesbe, sőt, még a filmforgalmazóként létező (bár most már a Disney tulajdonában lévő) Fox és az Activision beleegyezésére is szükség lehet, persze, azt már alig érteni, hogy kinek, milyen beleszólása van a kiadásba és hogyan akadályozhatnák meg azt.

Mindenesetre a kihívásoknak megfelelve Night Dive Studios nem adja fel, mi pedig szurkolunk a cégnek!

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu