Gabe Newell a Steam vs. Epic Games kapcsán: jó a versengés, de…

A Valve főnöke a Steam vs. Epic Games versengés témájában arról beszélt, hogy örül annak, ha a Steamnek vannak riválisai, de azért neki is vannak kivételek…

Gabe Newell köszöni szépen, jól van, és mostanában ismét nyilatkozott itt-ott. Például az EDGE-nek, amiből a GamesRadar ollózott ki néhány gondolatot. A Valve vezetője (akit Gabennek becéz mindenki) azt mondja, hogy ő nem fél az Epic Games Store-tól, hanem inkább azoktól a riválisoktól tart, akik kizárják a versengés lehetőségét. Úgy gondolja, hogy a (digitális) boltok közötti versenyzés mindenkinek jó, mert így mindenkiből a legjobbat hozhatja ki… de rövid távon ez nem a legjobb. Hosszú távon viszont a boltoknak gondolniuk kell az üzletükre, és ezt úgy tehetik meg, hogy jönnek a riválisok, amik kihívást támasztanak.

Newell még azt is mondta, hogy őket inkább azok rémisztik meg, akik nem hajlandóak versenyezni, hanem ezt ellenkező lépéseket tesznek. Példaként az Apple üzleti modelljét említette: az almás cég mindent irányít, és arctalan bürokraták akadályozzák mások termékeit az ő piacukon (pl. iOS-en), ha ez nekik kedvező. Vagy egy olyan boltról van itt szó, ahol az élményhez például nem nagyon járul hozzá a szoftverek értéke. Azaz ő azt szeretné, ha nem lennének olyan boltok, amik nagyon alaposan leszűrik, hogy mit érhetünk ott el, és mit nem. (Azért a Steamen az utóbbi évek során alaposan megnőtt a shovelware jelzőjű, azaz borzalmas, nem valami nagy erőfeszítést mutató játékok száma…)

Úgyhogy a Valve alapítója és vezetője nem nagyon tart az Epic Games Store-tól, ami valahol érthető, mert végül is pont a Steam a piacvezető, de azért például a GOG az utóbbi évek alatt képes volt itt-ott komoly alternatíva lenni (és ott nem is kötelező a Steam kliens, hanem simán letölthetőek a játékok telepítő fájljai). Szóval nem szereti az Apple megközelítését (és Tim Sweeney, az Epic Games vezetője sem!).

A Steamen most is van pár remek játék, amit ingyen hozzáadhatunk a könyvtárunkhoz, így ha a Tomb Raider-reboot trilógia első része kimaradt volna 2013-ból, akkor mondjuk azzal is otthon maradhatunk.

Forrás: WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu