Breaking! Végre itt van a PS5 kontroller: a DualSense bemutatója!

ELŐZETES – Szinte a semmiből robbant be az új PS5 kontroller: a DualSense, amelyet magyar idő szerint hétfő este 10-kor mutatott be Hidaki Nishino, a Sony Interactive Entertainment platformtervező és menedzsment senior alelnöke a PlayStation blogon.

 

Nishino-san szerint az új kontroller „az érintés érzékét hozza majd a PS5 játékmenet számára.” Az alelnök azt is hozzátette, hogy a DualSense „mindent megőriz majd, amit a gamerek imádnak a DualShock 4 kapcsán, miközben új funkciókkal és finomított designnal is gazdagították.” Az érzékelés mindennél fontosabb volt a DualSense designjakor és a haptikus feedback is a kontroller egyik legfontosabb tulajdonsága, amelynek köszönhetően a PS5 játékok életre kelnek majd.

Tele lesz „érzéssel” a PS5 kontroller: a DualSense!

A Sony alelnöke azt is kihangsúlyozta, hogy ez a sokféle feedback „tömérdek erős érzéssel gazdagítja majd a játékmenetet, például abban az esetben, amikor egy autót sáros, göcsörtös úton vezetünk.” Emellett az új gamepadon adaptív triggerek is lesznek majd, amelyeknek köszönhetően „érezni fogod a játékon belüli interakcióid feszültségét, mint például amikor megfeszítesz egy íjat, mielőtt kilövöd a nyilat.”

Igazi kihívás volt a design team számára, hogy ezt a sokféle új, speciális tulajdonságot valahogy beleszuszakolják a DualSense-be, éppen ezért állandóan együtt dolgoztak a PlayStation 5 mérnökeivel, hogy a kontroller „kisebbnek érződjék, mint amekkora valójában”. A triggereket éppen ezért át kellett alakítani az eredeti tervek helyett és fogórészen is kisebb változtatásokat kellett eszközölni.

Meghalt a Share, éljen a Create!

Ami viszont eltűnik majd a kontrollerről, az a „Share” gomb, amely talán nem is meglepő, amióta a Facebook konkrétan letiltotta az évekig létező és remekül működő megosztás funkciót a Sony PlayStation 4 számára és bár azt ígérték, hogy majd „visszatérnek erre a lehetőségre”, ahogy ezt a Facebooktól már megszokhattuk, ez csak vetítés volt. A Share helyett mindenesetre egy másik gomb került fel, amelynek a neve „Create”, azonban erről még nem írt sok mindent a Sony, helyette azt ígérték, hogy „a PlayStation megjelenésének közeledtével több információt árulnak majd el róla.”

Emellett a DualSense-ben egy beépített mikrofon is lesz, amelynek köszönhetően a gamerek könnyedén tudnak beszélgetni a barátaikkal, még headsetre sem lesz szükség.

Ami a színeket illeti, a PlayStation részéről ezúttal egy a szokásostól eltérő megoldást alkalmaznak. Míg eddig a PlayStation kontrollereknek egyetlen színskálával jelentek meg, most viszont „kétszínű” lesz az új gamepad. Elkerült a szokásos light bar is a kontroller tetejéről és a touchpad egyik, vagy másik oldalán jelenik meg.

Kézre esik, mindenkinek?

A PlayStation állítólag „rengeteg koncepciós tervet és ábrát dolgozott ki az elmúlt években, amíg a végső design végre elkészült”, továbbá különböző kézméretű gamerek is kipróbálták, hogy minél kényelmesebb legyen mindenki számára.

Jim Ryan, a Sony Interactive Entertainment elnöke is nyilatkozott a témában.

„A DualSense egy radikális eltérés az előző kontrollertől, és ékes példája annak, hogy a PS5-tel kapcsolatban mennyire fontosnak tartjuk a generációs lépést.”

Ryan szerint az új kontroller a PS5 tömérdek innovatív funkciójával egyetemben hatalmas „átalakulás” lesz a játékélmény tekintetében.

„Meg szeretném köszönni a PlayStation közösségnek, hogy részt vettek velünk ezen az izgalmas úton, amelynek során majd 2020 végén elérkezik a PS5 megjelenése. Az elkövetkezendő hónapokban még több információt fogunk megosztani a PS5-tel kapcsolatban, beleértve a konzol végleges kinézetét is.”

-BadSector-

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu