PlayStation 5: korlátozott gyártás 2020-ban?

Itt nem kizárólag arra kell gondolni, hogy az első évben nincs sok idő értékesíteni – ehhez képest is kevesebb konzolt gyárthat a Sony, tudósít a Bloomberg.

A Bloomberg „a témában jártas emberekre” hivatkozva állítja azt, hogy a PlayStation 4 rajtjához képest „sokkal kevesebbet” fog gyártani a PlayStation 5-ből. Részben azért indít lassan a Sony, mert a konzol alkatrészeiből adódóan fejlett technológia miatt nagy kereslet lenne rá, ami pedig egy drága rajthoz vezethetne. A koronavírus-világjárvány pedig hatott a Sony marketinges terveire… de meglepő, hogy a gyártási kapacitásra nem. (Az előbbit mi sem magyarázza jobban, mint a DualSense sietős leleplezése…)

A Sony állítólag 5-6 millió PlayStation 5-öt tervez gyártani 2021 márciusának végéig. Ezt a Bloombergnek olyan emberek mondták, akik közreműködnek a konzol ellátásláncában. Összehasonlításképp: a PlayStation 4-ből az első két negyedévben (üzleti negyedévre kell gondolni: 2013 október-december, illetve 2014 január-március) 7,5 millió példányban kelt el.

A PlayStation 5-re dolgozó játékfejlesztők a Bloomberg szerint 499-549 dolláros árazást saccolnak a PS5-nek. Azaz, ha direkt 1:1 átszámítással gondolkodunk, 500-550 euró lesz az ár, ami a mostanában finoman szólva sem jól álló forint miatt minimum 180 ezer forint lesz, de a rosszabb forgatókönyvvel (550€) számolva már a 200 ezres régióban kell gondolkodnunk.

Aztán olyat is állít a Bloomberg a cég terveit ismerő személyekre hivatkozva, hogy a már kinn levő, vagy értékesítésre váró PlayStation 4 modellekkel rá szeretné vezetni a felhasználókat a PlayStation Network szolgáltatásaira, amíg a PlayStation 5 korlátozott példányszámban lesz kapható. Ergo, a PlayStation Plus, PlayStation Now, PlayStation Video, PlayStation Music négyesre akar a cég építeni, és persze a PlayStation Store sem elhanyagolandó. Ezt a Sony állítólag árcsökkentéssel akarja elérni (végre hallunk ilyesmit is a Sony-tól…), így a PlayStation 4 Slim 299 dolláros, illetve a PlayStation 4 Pro 399 dolláros árcímkéjét levágná a PlayStation 5 megjelenéséhez közelítve (tehát az év végén, mondjuk október körül…?), hogy ezzel vonzzon be több PlayStation Plus-előfizetőt. (Hogy aztán ők havi két játékot kapjanak amellett, hogy online multiplayerezhessenek.)

A PlayStation 5 gyártási tervei változhatnak még. A Sony igazgatósága állítólag nem tudott dűlőre jutni az idei üzleti évvel kapcsolatos tervekben, és a PlayStation ágazat is ebben a helyzetben van. Ők is most otthonról dolgoznak, és márciusban kellett volna összeülniük, de a vírus miatt ez nem történt meg. A Sony nem nagyon szeretné elhalasztani a PlayStation 5 rajtját, kivéve, ha a Microsoft eltolja az Xbox Series X szintén év végére tervezett megjelenését.

Aztán ismét az ellátásláncban dolgozókra hivatkozva azt mondja a Bloomberg, hogy a PlayStation 5 tömeggyártásának júniusban már mennie kell, és a Sony Interactive Entertainment elnök-vezérigazgatója, Jim Ryan erőlteti, hogy a konzol világszerte egy időpontban jelenjen meg. (Ezzel szemben a PlayStation 4 két héttel korábban indult Amerikában, mint itt, aztán negyed év múlva repült a japán játékosok kezei közé.)

Csak az utolsó gondolathoz fűznénk hozzá annyit (azon túl, hogy mindez nem hivatalos infó), hogy ha alapból kevesebb konzolt gyártanak az amúgy nagyon is sikeres PlayStation 4-hez képest, majd ezt a mennyiséget világszerte egyszerre akarják terjeszteni, akkor mék kevesebb konzol jut a fontosabb régiókba. Úgyhogy ezt remélhetőleg átgondolja a Sony, vagy legalább több konzolt tud legyártani az év végére, mert ez még rosszul sülhet el…

Forrás: Gematsu

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu