Forza-sorozat: kitiltották belőle a konföderációs zászlókat!

„Önkényuralmi jelkép” címszóval, a #BlackLivesMatter mozgalomra hivatkozva eltávolította a Turn10 Forza játékaiból az amerikai polgárháború déli hadseregének zászlaját.

Még mindig nem csitultak az Egyesült Államokban a tüntetések George Floyd meggyilkolása, illetve egy régebbi eset, a Kentucky állambeli Louisville-ben egy ugyancsak rendőrök által agyonlőtt mentős-ápoló, az afroamerikai fekete Breonna Taylor halála kapcsán. A Black Lives Matter napjainkra már igazi világméretű polgárjogi mozgalommá vált, illetve a populáris kultúrában is, visszamenőleg is foglalkoznak a reprezentáció kérdésével. Nem meglepő, hogy a filmek és sorozatok mellett ez jelenség már hullám elérte a videojátékokat is: most éppen a Forza-játékokból távolították el az amerikai déli államokat a polgárháború korszakában tömörítő Konföderáció zászlóit.

A rendkívül népszerű autós játékokat fejlesztő Turn 10 egy közleményben írta a napokban a Forza-sorozatot bemutató oldalukon, hogy a fejlesztők úgy gondolják: minden ember számára élvezhető és átélhető játékokat szeretnének készíteni, az ilyenekben pedig nincs helye semmilyen kirekesztésnek. A Forza részekben az verhette ki a biztosítékot, hogy rá lehetett festeni néhány autóra a konföderációs zászlót, amely bizonyos jobboldali mozgalmaknál a déli államok identitását jellemezte egyes embereknél. Mindez mostanában meglehetősen zűrössé problémássá vált, lévén a Black Lives Matter-tüntetésekhez kapcsolódó akciók során a konföderációs jelképeket és emlékműveket is támadni és eltávolítani kezdték – például Lee tábornok virginiai szobra is erre a sorsra jutott. Így tehát aki innentől ezt a zászlót használja, vagy bármilyen, „önkényuralmi jelkép”-kategóriába tartozó szimbólumot, azt azonnal kitiltják.

Természetesen a kitiltásra megérkeztek az ellenreakciók is. Sokan úgy gondolják, hogy a zászló használata messze nem biztos, hogy azt jelenti egyetért azzal az ideológiával vagy történelmi korszakkal, amelyet a jelkép esetleg képvisel. Az ismert tévésorozatban, a Hazárd megye lordjaiban is meglévő General Lee Chargeren is látható a Konföderációs zászló és a játékosok nagyrésze pusztán emiatt használja ezen az autón. Ez persze azt is jelenti, hogy maga a tévésorozat is veszélybe került: elképzelhető, hogy az Amazon emiatt eltávolítja az IMDB TV nevű szolgáltatásának kínálatából.

Érdekesség még, hogy a Forza Support hivatalos útmutatójában a Konföderáció zászlóját olyan önkényuralmi jelképek közé sorolják, mint például a horogkereszt, a vaskereszt, a nyilaskereszt, vagy a felkelő Nap (a második világháború alatti japán császári felségjel). Furcsa viszont, hogy a vörös csillag (a kommunista diktatúrák közös jelképe) nem szerepel a listában, ami persze nem jelenti azt, hogy később nem kerülhet be.

Ami egyébként magát a Konföderációs zászlót illeti, az természetesen már számtalani régi játékban szerepelt – leginkább olyanokban, amelynek az amerikai polgárháború a tematikája, mint például a Sid Meier’s Gettysburg és Antietam, vagy az ősrégi vicces Ubisoft játék a North&South. Azt gondolná az ember, hogy ezek történelmi témájuk révén biztonságban vannak, azonban 2015-ben az Apple két olyan amerikai polgárháborús tematikájú stratégiai játékot is kiszedett a kínálatából, amelyben a szóban forgó zászló kézenfekvően szerepelt.

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu