Tenet: Kínában elképesztő ok miatt lehet, hogy nem vetítik!

MOZI HÍREK – Az USA-ban tomboló koronavírus egyik áldozata lehet a Tenet című Christopher Nolan film, hiszen elképzelhető, hogy az augusztus közepi premiert sem tartják meg, hiába is próbált Christopher Nolan mindent latba vetni. Ráadásul, nem csak az USA-ban lehet problémás a film vetítése, hanem Kínában egy borzasztóan bornírt járványügyi szabályozás miatt.

Nem is olyan régen derült ki ugyanis, hogy a Tenet egy igencsak hosszú film lesz – bár nem a leghosszabb Christopher Nolan-alkotás, de még így is megköveteli a maga közel 150 percét a moziteremben. Kínában azonban az új járványügyi szabályok szerint csak akkor nyithatnak újra a mozik a nagyközönség számára (kivéve a magasan vagy közepesen kockázatos országrészeket) július 20-án, hogy csak és kizárólag 120 perces filmeket vetítenek bennük. Az hivatalos indoklás arról ír, hogy a hatóságok ezzel szeretnék korlátozni a befogadók nézőtéren töltött idejét.

Hogy pontosan mi alapján gondolják a hatóságok, hogy a vírus majd kiszámolja, hogy két óráig nem fertőz meg senkit, csak utána lép akcióba, arról nem szól a fáma. A lényeg ugye az lenne, hogy az egyéb korlátozásokat és előírásokat betartsák a nézők: például a távolságtartás, a maszkviselés, kézfertőtlenítés, mert ha nem, akkor aztán teljesen mindegy, hogy két percet, vagy két órát tölt-e valaki a nézőtéren.

Minderről az IndieWire cikkében olvashatunk, amely azért hozzáteszi, hogy a Tenetnek még egyébként sincs semmilyen kínai bemutatódátuma. A rendező eddigi filmjei egyébként szépen teljesítettek Kínában, a Csillagok között című alkotásáért például 122M dollárt hagytak ott az ázsiai ország nézői, amely igen szép szám, ha azt nézzük, hogy világviszonylatban 677,5M dollárt kaszált ez a film.

Hogy mi lenne a megoldás? Az szinte elképzelhetetlen, hogy Nolan belemenne filmje megvágásába, mindössze azért, hogy megfeleljen a kínai szabályozásoknak vagy a cenzúrának. A Deadline egyébként arról ír, hogy Kínában először a Dolittle-t, a Bloodshotot, a Sonic, a sündisznót és az 1917-et fogják elsőként műsorra tűzni a mozik. E filmek megfelelnek az új kínai szabálynak, lévén mindegyik játékideje kisebb vagy nagyobb mértékben 120 perc alatt van.

Várható még a Disney potenciális nagy dobása, a Mulan, amely igazán fontos lesz a kínai mozik számára a témája miatt, viszont helyi premierdátuma ennek a filmnek még nincs. A vuhsziák stílusú idéző kalandfilm játékideje 115 perc, tehát nem lépi át a kétórás határt az IMDb szerint.

Ami a Tenetet illeti: egyelőre úgy tűnik, augusztus 12-én, a Mulan pedig augusztus 21-én várható.

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu