Játékbeli hangeffektért büntet a Twitch!

Ártatlan, játékokban használt hangeffektek miatt kapott több közvetítő is szerzői jogi büntetést, amiért az érintett videóik eredeti állapotukban elérhetetlenné váltak.

A DMCA büntetéseket senki sem szereti, pláne akkor, ha tényleg igazságtalannak nevezhető a büntetés (ez főleg akkor elképesztő, amikor automatikusan kerül kiosztásra…), de nincs annál rosszabb, amikor semmi külső hangot nem használunk, és a játékban használatos zajokért jár a képletes pofon! Milyen hangeffektekre kell gondolni? A rendőrautók szirénáira, a madarakra vagy bogarakra, a szél fújására, vagy az óra ketyegésére – három eltérő személytől is linkeltünk ott tweetet, tehát nem egyszeri esetről van szó, hanem gyakoribb ügyről beszélhetünk, és ezek csak azok az esetek, amikről tudunk. Ki tudja, mennyi van még…?

Az Amazon által birtokolt Twitch-et korábban is érte már kritika, amikor az őszt azzal kezdte a népszerű, közvetítésre szánt site többezer videót távolított el, mert a bennük felhasznált zenék jogsértőek voltak a nagy zenei kiadók szerint (többezer DMCA követelést kaptak). És nem is nagyon részletezték, hogy mik is azok, amik szabályellenesek, vagy azt sem nagyon hallhattuk, hogy kik nyújtották be a követeléseket… vagy azt, hogy milyen büntetésekre számíthatunk. Tehát átláthatóság, transzparencia úgy en bloc nem volt, emiatt pedig teljesen jogos volt a felháborodás. Aztán arra kért mindenkit, hogy nézzék át a videóikat és töröljék, ami jogsértő lehet…

Bár emiatt a Twitch bocsánatot kért, továbbra is szerzői jogi problémákról van szó – és itt nem csak a hangeffektért kiosztott elnémításra kell csak gondolni (holott ez is önmagában a nevetséges kategóriáját súrolja), hanem arra is volt példa, hogy több éve elkövetett szerzői jogi sérelmekért néhány közvetítőt rögtön ki is tiltottak a Twitch-ről, és pár esetben már régóta törölt videókra kaptak DMCA-jelölést, ami szintén hallatlannak nevezhető.

És itt nem látjuk még, hogy hol van az alagút vége. Ha egy játékban valamilyen hangeffektért jön a büntetés, az nem fair: az a fejlesztő sara, nem pedig a közvetítőé. Utóbbi nem tehet arról, hogy milyen fájlokat alkalmaz a játék készítője hangként az alkotásában. Abba még beleszólása sincs az esetek túlnyomó többségében. Az pedig, hogy erre a Twitch annyit javasol, hogy némítsuk a játékot… inkább jobb lenne nem kommentálni.

Forrás: Gamesindustry

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu