Empire of Sin – A bűn kifizetődő?

TESZT – 1920-ban járunk, Chicago. A bűn városa a velejéig lezüllött, virágzik az alkoholcsempészet, az utcákon pedig gengszterbandák harcolnak egymással az alvilág irányításának megszerzéséért. Itt lépünk színre mi magunk, hogy pisztollyal, Thompson-karabéllyal és sok-sok golyóval megszilárdítsuk hatalmunkat Chicagóban.

 

Az Empire of Sint a Romero Games fejlesztette – név talán ismerős lehet az eredeti Doomról és Quake-ről, hiszen nem másról van szó, mint egyik alkotójaként ismert. Annak Romero idején az id Software égisze alatt olyan játékokat hozott tető alá John Carmackkel, mint a Wolfenstein 3D vagy épp az első két Doom. Az idők során viszont különféle nézeteltérések miatt elromlott a legendás duó kapcsolata, emiatt pedig Romero lelépett, és egy új stúdiót alapított.

Ez nem volt más, mint az Ion Storm, amely cégnél Romero újra meg akarta reformálni az FPS műfajt, viszont a rengeteget eltolt Daikatana végül orbitálás kritikai és anyagi bukás lett. Sokan mind a mai napig a világ egyik legrosszabb játékaként emlegetik fel. Ezt követően a Romero elvonult a rivaldafényből és éveken keresztül olyan kisebb projekteken dolgozott, mint például az első Red Faction Nokia Ngage verziója, vagy más – eléggé noname projektet. Most, nála sokkal sikeresebb gamer designer feleségével, Brenda Romeróval karöltve a 2019-es E3-on jelentette be, a szinte semmiből előbukkant Empire of Sint.

 

 

Kezdő gengszterként indulunk

 

Újonc gengszterként kerülünk Chicagóba, hogy a helyi rosszfiúk (és rosszlányok) hatalmát legyűrve mi váljunk Chicago urává. A játék elején ki kell választani azt a nagymenő gengsztert, akivel majd az izometrikus nézetben bemutatott nagyváros utcáin más gengsztereket toborzunk és üzlethelyiségeket szerzünk meg. A játék részletes tutorial része végén fel is keltjük a többi gengszter figyelmét, és innentől kezdve már elengedi a kezünket a játék.

Az Empire of Sin nem tökéletes játék, de aránylag szórakoztató. A célunk, hogy Chicagóban a szesztilalom idején egy bűnbandát irányítsunk, hogy minél nagyobb befolyásra és gazdagságra tehessünk szert. Számos gengsztervezér közül választhatunk – vannak köztük valós személyek, mint például a legendás Al Capone, és vannak többé-kevésbé kitalált karakterek is. Megtalálhatjuk közöttük az olasz, ír, fekete, sőt, még a magyar maffiózokat is.

 

 

Itt egy bordély, ott egy szeszfőzde…

 

A játék alapvetően valós idejű stratégia, amit bármikor megállíthatunk. Ilyenkor a városrészekre osztott Chicago utcáin mászkálva épületeket foglalhatunk el (vagy vehetünk meg), hogy ott szeszfőzdét, bordélyházat, kocsmát, vagy kaszinót nyissunk meg.

Egy kocsma például hatalmas aranybánya, főleg, ha ismert, védett és jó reputációnak örvendő mulatóvá alakítjuk át, viszont ha nincs szeszfőzdénk, csúnyán ráfázhatunk. Sőt, figyelnünk kell a pia minőségére is: ha rossz alkoholt adunk el a gazdagabb klientúrának, akkor belebukhatunk illegális tevékenységünkbe.

 

 

Team building

 

Vannak igencsak szórakoztató elemei az Empire of Sinnek. A csapatépítés mélységeiben sokadszorra is magával ragadóak, illetve a menedzselés sem könnyű műfaj. Emellett figyelni kell a kapcsolati rendszerekre is, az extra képességekre, sőt arra is, hogy az embereink mekkora részesedést akarnak a zsákmányból.

A tartalom tehát nagyjából rendben van, a látvány azonban már nem az igazi. Távolról nézve az eseményeket a játék rendkívül ütős, viszont rázoomolva az akciókra már nem az igazi. Az ellenfelek állandóan ismétlődnek, ráadásul a mozgási animációk is elég sutára sikeredtek. A szinkron is elég béna, sok mindent nem is hallhatunk, amikor pedig igen, akkor a borzalmas szájszinkron tönkre tesz mindent.

Szerencsére a zenei rész rendkívül hangulatos, bár kissé furcsa, hogy elég rendezetlenül csendülnek fel. Előfordult, hogy a vérengzések alatt lágy dallamokat, máskor pedig egy egyszerű beszélgetés során kőkemény, pörgős ritmusokat hallhatunk.

 

 

Maffia-XCOM a szesztilalom alatt

 

Mindent összevéve tehát az Empire of Sin korántsem tökéletes, de legalább hangulatos játék, amely egy újszerűnek ható környezetben játszódik. Tulajdonképpen Igazából egy maffia-XCOM a szesztilalom alatt, ahol a harcok mellett egy bűnbirodalom felvirágoztatásával foglalatoskodhatunk.

-Zardoz-

Pro:

+ Újrajátszhatóság, sokféle lehetőség
+ Számos műfaj és játékelem simul egybe
+ Remek zene és nagyszereű hangulat

Kontra:

– Túl kevés a sztorielem
– Buta AI/strong>
– Felemás kidolgozás


Kiadó: Paradox Interactive

Fejlesztő: Romero Games Ltd.

Stílus: Stratégia

Megjelenés: 2020 december 1.

Empire of Sin

Játékmenet - 6.5
Grafika - 6.8
Történet - 4.3
Zene/Audio - 8.2
Hangulat - 5.6

6.3

KORREKT

Mindent összevéve tehát az Empire of Sin korántsem tökéletes, de legalább hangulatos játék, amely egy újszerűnek ható környezetben játszódik. Tulajdonképpen Igazából egy maffia-XCOM a szesztilalom alatt, ahol a harcok mellett egy bűnbirodalom felvirágoztatásával foglalatoskodhatunk.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Zardoz is our mystery member...

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu