Denuvo Anti-Cheat: az Irdeto szolgáltatása már PlayStation 5-ön is elérhető

Ez az a csalásokat megakadályozó rendszer, ami tavaly tavasszal a DOOM Eternal PC-s kiadásának teljesítményét és stabilitását lerontotta, ami miatt végül az akkor még a Microsofttól független Bethesdának ki kellett vennie az újabb réteg DRM-et a játékból.

A PlayStation 5 Tools and Middleware program része lett a Denuvo Anti-Cheat (innentől DAC), így a csalásokat meggátolni kívánó rendszer is elérhető lett a PlayStation 5-re fejlesztő stúdióknak. Lehetne mondani, hogy a multiplayeres játékokban ennek lehetne nagyobb értelme, de vissza kell kanyarodnunk a DOOM Eternalhoz, ugyanis ott teljesen mindegy, hogy egyedül játszottunk, vagy a Battlemode-ot futtattuk (ahol más játékosok megszállhattak egy-két démont), a Denuvo Anti-Tamper DRM mellett ennek is futnia kellett, és mind a kettő internetkapcsolatot igényelt a processzor és a memória megterhelése mellett.

Ezért pedig főleg azt lesz érdemes figyelni, hogy a mikrotranzakciókra kiéhezett kiadók – mint például a Ubisoft… – mikor fog lecsapni rá. Ott ugyanis már láttuk, hogy egyjátékos címek (Far Cry, Assassin’s Creed) esetében is voltak mikrotranzakciók, és mivel a francia kiadó a Denuvo egyik első számú kliense, lehet is készülni rá, hogy most a konzolos verziókat is elkezdik ezzel a DRM-réteggel megpakolni, ami teljesítménybeli kérdéseket vethet majd fel.

A Denuvo szerint „több játék” is már használta a PlayStation 5 nyitócímei között a DAC-ot. Reinhard Blaukovitsch, a Denuvo és Irdeto vezérigazgatója szerint a csalás elrontja a becsületesen játszók élményét, ami miatt kevesebben fordulhatnak meg a kérdéses címben, és a kiadónak is kevesebb jövedelme származhat. Emiatt büszke, hogy a világ legtehetségesebb fejlesztőinek segíthet a gazdag élmények megvalósításában a PlayStation 5-ön (is).

A cross-platform játékok esetében a PC-sek igaz, tényleg elronthatják a konzolosok élményét (a Call of Duty: Warzone esetében a konzolosok pont emiatt kapcsolják ki a cross-platform matchmakinget), de amíg ez logikus, megkérdezzük: az egyjátékos címek nem fognak károsodni az egyre több DRM miatt?

Forrás: PSL

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu