Kemény cenzúrát kap majd a World of Warcraft a zaklatási és „hímsoviniszta” per miatt

A per azzal vádolja az Activision Blizzardot, hogy „hímsoviniszta kultúrát” táplál a cégen belül, ezért a vállalat úgy érezte, a World of Warcraft játékvilágához is hozzá kell nyúlni.

 

A World of Warcraft hivatalos Twitter-fiókja bejelentette, hogy azonnali lépéseket tesz, hogy „eltávolítsa azokat az utalásokat, amelyek nem illenek [a] világába”. Bár nem részletezte, hogy mik ezek az utalások, de a Kotaku megjegyzése szerint Alex Afrasiabi vezető kreatív igazgatóhoz köthető játékbeli elemekre vonatkozhatnak. Afrasiabit a kaliforniai hatóságok által benyújtott perben emelték ki, amelyben azzal vádolják az Activision Blizzardot, hogy „hímsoviniszta” kultúrát táplál, amely „a nők elleni zaklatás és diszkrimináció táptalajává” vált.

A kereset szerint Afrasiabi arról ismert, hogy a női alkalmazottakra ráhajtott és illetlenül megérintette őket más férfi alkalmazottak szeme láttára, akik megpróbáltak közbelépni és megállítani őt. A jelek szerint olyan hírhedt a vállalaton belül, hogy a lakosztályát az állítólagos nemi erőszaktevő Bill Crosby után „Crosby lakosztály”-nak nevezték el (a perben Bill Cosby nevét rosszul írták.) Ráadásul a vezetők állítólag tudtak a viselkedéséről, de „nem tettek hatékony korrekciós intézkedéseket”. A Blizzard elnöke, J. Allen Brack néhányszor beszélt vele – áll a perben -, de Afiasiabinak megrendszabályozta az incidensekért.

Az Activision Blizzard tagadta a perben szereplő vádakat, és azt mondta, hogy az „torz, és sok esetben hamis leírásokat tartalmaz a Blizzard múltjáról” az első válaszában. Fran Townsend ügyvezető alelnök egy emlékeztetőben közölte az alkalmazottakkal, hogy a per „torz és valótlan képet mutat [a] vállalatról, beleértve tényszerűen téves, régi és kontextusból kiragadott történeteket”.

Az Activision Blizzard több mint 800 alkalmazottjából álló csoport „visszataszítónak és sértőnek” ítélte a vállalat válaszát a World of Warcraft vádakra. Nyílt levélben írták: „Az elhangzott állítások „elferdített és sok esetben hamis” kategóriába sorolása olyan vállalati légkört teremt, amely hitelteleníti az áldozatokat”. A cég kaliforniai központi irodájában dolgozó legalább 50 alkalmazott most szerdára munkabeszüntetést tervez, hogy tiltakozzon a vállalat fellépése ellen, és jobb munkakörülményeket követeljen a nők számára.

A World of Warcraft közleményében azt írta, hogy a nem megfelelő elemek eltávolításáról szóló döntés a bizalom helyreállítása érdekében született. Elismerte, hogy „az elkövetkező hetekben és hónapokban tett intézkedéseivel” kell visszaszereznie az emberek bizalmát, bár azt nem közölte, hogy a cég milyen további lépéseket kíván tenni a perben megfogalmazott vádakra válaszul.

Forrás: Polygon

Spread the love
Avatar photo
Zardoz is our mystery member...

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu