A Valve hosszú távra tervez a Steam Deckkel

Gabe Newellék nem akarják gyorsan elhanyagolni a Steam Deck hordozható PC-t, ahogy ezt anno tették a Steam Machines-szel (azok asztali számítógépek voltak)…

 

Az IGN nemrég egy interjút készített Gabe Newellel, aki a Valve főnökeként a lehető legjobban tudja, hogy mi is lesz a cég stratégiája a hordozható PC-vel. Szerinte, ha a Valve jó lépéseket tesz, akkor a Steam Deckből képesek lesznek több milliónyi példányt értékesíteni (ez azért bátor kijelentésnek tekinthető), és ezzel a Half-Life-ról (is) ismerhető cég egy olyan termékkategóriát teremthet, amiben más alkatrészgyártók is ott lehetnek.

Ezzel pedig hosszú távon hasznot húzhat magának a Valve, mert Newellék úgy vélik, hogy ennek így értelme van, és a Steam Decknek ezzel az árazási stratégiával is hasonló létjogosultsága van, és ők nem úgy gondolkodnak, hogy hardverenként például nyolc darab játékot kell értékesítenijük, mert az ő számításmódjuk inkább arra koncentrál, hogy ez-e a megfelelő termék a fogyasztók számára.

Newell szerint senki sem mondta eddig azt, hogy „nagy sikerünk van, nagy az érdeklődés, de a haszonkulcsunk alacsony”. Szerinte sokan túlárazzák a termékeiket, amivel a lehetőségüket és az érdeklődést is megölik, amiknek köszönhetően az emberek érdeklődését is elvesztik. A Valve nézete pedig az, hogy a cég hosszú távon számol a Steam Deckkel, és nagyon is sok lehetőség mutatkozik meg nekik.

Newell szerint a PC-s ökoszisztéma (gazdasági rendszer) nyitottsága egy olyan szupererőnek nevezhető, amiből mindenki hasznot hajthat magának. És ezért is volt az, hogy Tim Sweeney, az Epic Games főnöke is dicsérte a Steam Decket! Newell talán erre utalva hozta fel példaként épp az Epic Games Store-t: ha ezt fel akarjuk telepíteni, ő nem ellenkezik. Oculus Quest? Nosza. Ezeket mind jónak nevezte, mert elvégre funkcióknak lehet őket tekinteni.

Newell pedig ezeket akarja hallani játékosként (és ő is a gamer fogalommal élt… tehát az Electronic Arts megnyilvánulása tényleg elrugaszkodott a valóságtól), nem pedig azt, hogy valami trójai lovat kapott, ami ki akarja az ő rendszerét iktatni. Azt hallaná, hogy ő mit tehet meg a Steam Decken. Ha van hardver, ahhoz akar kapcsolódni. Ha szoftverről van szó, akkor telepíteni óhajt, mégpedig úgy, hogy leül és egyszerűen megteszi. Ezt az angol hands off (nem felügyelt, játékosra bízott) megközelítést nevezi jónak. Mindezt azért említette, mert a Nintendo Switch egy zárt rendszer, így azzal szemben pont a nyitottság vonzhat be vásárlókat „a kapcsolótól”.

A Steam Deckből annyi előrendelés volt, hogy már most is csak 2022-ben lehetne megszerezni egyet. Az első rendelők még az év végén számíthatnak rá.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu