Kínában “elektronikus drognak” bélyegezték az online játékokat

Esni kezdtek Kína két legnagyobb online játékokkal foglalkozó cégének részvényei, miután egy állami médium „elektronikus drognak” nevezte őket. A Tencent és a NetEase részvényei több mint 10%-ot estek reggel a hongkongi tőzsdén, mielőtt visszanyerték volna a veszteség egy részét. A befektetők egyre inkább aggódnak amiatt, hogy Peking keményen fellép a cégekkel szemben.

 

Az elmúlt hónapokban a hatóságok egy sor intézkedést jelentettek be a technológiai és magánoktatási cégek tevékenységének szigorítása érdekében. Az állami gazdasági napilap, a Economic Information Daily egyik cikke szerint sok tinédzser vált az online játékok rabjává, és ez negatív hatással van rájuk. A hírportál a hivatalos Hszinhua hírügynökséghez tartozik.

A cikk a Tencent rendkívül népszerű Honor of Kings játékát hozta fel példának, mondván, hogy a diákok akár napi nyolc órát is játszanak vele, és játékipar további korlátozását szorgalmazta. „Egyetlen iparág, egyetlen sportág sem fejlődhet úgy, hogy egy egész generációt tönkretegyen” – állt a cikkben, majd az online játékokat a „szellemi ópiumhoz” hasonlította.

A Tencent közölte, hogy intézkedéseket vezet be annak érdekében, hogy csökkentse a gyermekek hozzáférését, így a játékkal töltött időt a Honor of Kings játékhoz. A vállalat azt is elmondta, hogy tervezi, hogy végül az összes játékára kiterjeszti ezt a szabályozást.

A részvényárfolyamok fellendülésére azután került sor, hogy a Economic Information Daily törölte a cikket a Wechat közösségi médiaplatformon található fiókjából. A Tencent részvényei a múlt héten szintén zuhantak, miután a vállalatot arra utasították, hogy szüntesse meg a lemezkiadókkal kötött exkluzív zenei licencszerződéseket világszerte.

A lépés célja az volt, hogy a technológiai óriáscégnek az ország online zenei streaming terén fennálló dominanciája ellen lépjen fel – egy 2016-os felvásárlást követően a cég jelenleg Kína kizárólagos zenei streamingjogainak több mint 80%-át ellenőrzi.

A Tencent csak egyike azon kínai vállalatoknak, amelyeket az Egyesült Államokban, Hongkongban és a kínai szárazföldön jegyeznek, és amelyek részvényei idén jelentősen csökkentek, mivel Peking megszorongatta az ország technológiai és oktatási iparágait.

A múlt héten a kínai online korrepetáló cégek részvényei zuhantak, miután megfosztották őket attól a lehetőségtől, hogy nyereséget termeljenek az alapvető tantárgyak oktatásából Kínában. Az új irányelvek korlátozták a külföldi befektetéseket is az iparágban.

A jelentős politikai változást a hatóságok a gyermekneveléssel járó pénzügyi nyomás enyhítésére tették, a tisztviselők ugyanis aggódtak, miután a legutóbbi kínai népszámlálás kimutatta, hogy a születési ráta hét évtized óta a legalacsonyabb.

Ez az ország 120 milliárd dollár (87 milliárd font) értékű magántanulói szektorának eddigi egyik legnagyobb átalakítása.

Forrás: BBC News

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu