TECH HÍREK – Így fut Cassie, a “tyúklépegető” robot!

Cassie, a ‘Star Wars‘-szerű kétlábú futórobot történelmet írt azzal, hogy 53 perc alatt teljesítette az öt kilométeres szabadtéri távot.

 

Ismerd meg Cassie-t, a kétlábú robotot, aki 53 perc alatt teljesített egy 5 km-es futóversenyt! A Star Wars-filmekből ismert mini AT-ST-re hasonlító (magyarul: Tyúklépegető) számítógépesített kétlábú az első kikötés, avagy biztosítás nélküli gép volt, amely egyetlen töltéssel teljesítette ezt a távot.

Nem mellesleg Cassie magától tanult meg futni. Egy „deep learning”, azaz mélytanulásos algoritmus segítségével a számítógép magától jött rá, hogyan tartsa meg az egyensúlyát úgy, hogy menet közben egyik lábáról a másikra helyezi át a súlypontját.

„A mély megerősítéses tanulás a mesterséges intelligencia számára, olyan készségek elsajátítását teszi lehetővé, mint a futás, az ugrálás és a lépcsőn fel- és lefelé járás” – áll Yesh Godse közleményében. Godse, aki az Oregoni Állami Egyetem (OSU) egyetemi hallgatója, tagja volt annak a csapatnak, amely Cassie-t az 5 kilométeres út során próbára tette.

A robotot az egyetem dinamikus robotikai laboratóriuma tervezte meg az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynökségétől kapott 1 millió dolláros támogatásának köszönhetően, és az OSU spinoff cége, az Agility Robotics gyártotta le. Jonathan Hurst, az Oregon State robotika professzora vezette a diákokat, akik felkészítették Cassie-t a történelmi futásra.

„Az OSU mérnöki főiskolájának hallgatói a biomechanikát és a meglévő robotvezérlési megoldásokat kombinálták az új gépi tanulási eszközökkel” – mondta Hurst, aki egyben az Agility Robotics társalapítója is. „Ez a fajta holisztikus megközelítés lehetővé teszi az állatokhoz hasonló teljesítményszintet. Ez hihetetlenül izgalmas.”

A robot a futás nagy részében képes volt állva maradni, ami komoly teljesítmény – számolt be az esetről a Futurism munkatársa, Dan Robitzski. Sok fejlesztőnek okozott már nehézséget, hogy robotikus alkotásaikat egyenesben tartsák.

„Cassie egy nagyon hatékony robot, amivel tényleg el tudtuk érni a hardver határait, és megmutathattuk, hogy mire képes” – mondta Jeremy Dao, az Oregon State Ph.D. hallgatója, aki szintén a Dynamic Robotics Laboratory munkatársa.

Cassie 53:03-as idővel teljesítette a valamivel több mint három mérföldes, azaz kb 5 kilóméteres távot. A robot amúgy képes lett volna gyorsabban is futni, de kétszer így is elesett a kísérlet során: egyszer, amikor a számítógép túlmelegedett, egy másik alkalommal pedig, amikor a kezelője túl gyorsan utasította, hogy kanyarodjon be egy helyen.

 

Forrás: Smithsonian Magazine

VIDEÓ:

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu