Megállíthatatlanul gurul tovább az Activision Blizzard-botrány

Mint hógolyó lefelé a lejtőn, úgy erősödik az Activision Blizzard körüli ügy, és egyre komolyabb, vagy már inkább borzasztóbb dolgokat tudunk meg.

 

A The Washington Post és a Bloomberg is újabb részleteket hozott nyilvánosságra a Bobby Kotick által vezérelt kiadónál. Mind a két írás kitér a Blizzard „ivókultuszára”: a cégen belül sok csapatnak van hozzáférése az alkoholhoz, legyen szó hűtött margaritaautomatáktól vagy bárokról.

A Bloomberg azt említi, hogy munkaidőben hánytak az alkalmazottak a szemetesekbe, sok alkohol fogyott a munka után, és a The Washington Post szerint ez az atmoszféra egészen 2019-ig fennállt. Ekkor voltak próbálkozások ezek visszaszorítására: például a rendezvényeken maximum két italt fogyaszthattak, de ezt a szabályt a kiskapukon keresztül lényegében nem kellett betartaniuk…

A The Washington Post hozzátette, hogy 2018 és 2020 között három senior vezetőt bocsátottak el a zaklatás, vagy egyéb rossz viselkedési forma miatt. Alex Afrasiabi (róla már szó volt), Tyler Rosen (az eSport-csapatért felelős egyén), illetve Ben Kilgore (a technológiai főnök) lenne a három kérdéses személy. Kilgore volt a kiszemelt utód Mike Morhaime helyére (ő ugye 2018-ban távozott a Blizzard társalapítójaként az elnöki cégből).

Az Activision egyre nagyobb befolyásolással van a Blizzardra, és az, hogy Morhaime helyét a már szintén eltávozott J. Allen Brack vette át, csak rontott a helyzeten. Több munkát kellett a fejlesztőknek kevesebb erőforrással megcsinálnia, és mindenki feje felett a kirúgás gondolata lebegett, és senki sem akarta a szabálysértő viselkedéseket bejelenteni.

Amúgy az ügy, amit már PR-rémálomnak is nevezhetnénk, kezd már hatni az Activision Blizzardra: az Overwatch League szponzorai kezdenek meghátrálni: a The Washington Post arról is írt, hogy a botrányhoz nem akarják átvitt értelemben a nevüket adni. A Coca-Cola közleménye szerint a Activision Blizzardnál levő partnerekkel dolgoznak és a jövőbeli terveket átgondolják, mert most hátraléptek egyet. A State Farm is átgondolja a korlátozott marketinges kapcsolatukat az Overwatch-ligával. Egyik cég sem hirdet a hétvége folyamán. A T-Mobile nem adott be közleményt a publikációnak, ám a reklámjaik és a branding eltűnt a ligaközvetítésből. Akik még nem reagáltak: Xfinity, IBM, Cheez-It, Pringles, TeamSpeak.

Visszatérve a Bloomberg írására: Morhaime egy korábbi asszistense állítása szerint tájékoztatta a Activision Blizzard akkori főnökét és a vezetőség több tagját a cégen belüli állapotokról. A céges kultúra is megváltozott: a fejlesztőket rocksztároknak nézték, és Christina Mikkonen, egy ex-alkalmazott szerint ők érinthetetlennek tűntek, és nem csak elmondhatták, hogy miként végezzék a munkájukat, de annyi hatamuk volt, hogy bármit megtehettek a szintén hatalommal rendelkező barátaikkal együtt.

A The Washington Post szerint az ott dolgozók egyszerűen nem mentek többet az emberi erőforrási részlegre (az HR-osokhoz) a problémáikkal, mert egyfajta bandának tűntek, akik tönkre vághatták a karrierjüket, ha bizonyos személyeket bemártottak. Egy névtelen illető a Bloombergnek elmondta, hogy egy vezető beosztású egyén kb. fel is tette a kérdést a stábnak, hogy a fiatalabb női dolgozók, akik rajongók voltak, miért nem használhatók ki szexuálisan is.

Morhaime, Brack, illetve egy másik Blizzard-alapító, Frank Pearce is alacsonyabb beosztású hölgyet vett feleségül a cégből. Ez pedig nem kívánatos szexuális próbálkozásokhoz vezetett a Blizzardon belül. A női alkalmazottak a fizetésbeli különbségeket is megtapasztalták. Egy forrás pedig egy képet is megosztott, amin egy menedzsere elmondta neki: a stábon belül tilos a fizetésekről beszélni. (Ezt amúgy a Kalifornia állam által 2015-ben elfogadott, nemek közti egyenlő fizetési törvény előírja.)

Az Activision Blizzard szóvivője pedig elmondta a Bloombergnek, hogy az egyenlő munkáért egyenlő fizetést szeret a cég fizetni, mert erre törekszik. A The Washington Postnak pedig azt nyilatkozta, hogy minden vádat komolyan vesznek és megvizsgálnak, és nem tolerálják a szabálytalanságot elkövetőket. Innen pedig kb. megismételte, amit Bobby Kotick, az Activision Blizzard vezérigazgatója mondott.

Hullanak a csontvázak a szekrényből.

Forrás: WCCFTech, WCCFTech, Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu