Tokió 2020: A Toyota újraindítja a vezető nélküli autókat a baleset után

TECH HÍREK – A Toyota egy baleset után, folyamatos fejlesztés és a kisegítő személyzet bővítése mellett újraindítja autonóm járműveit a tokiói paralimpiai játékok falujában. A vállalat vezetője személyesen kért bocsánatot.

 

Az e-Palette podok szolgáltatásait leállították, miután a múlt héten egy jármű elütött egy látássérült sportolót. A sportoló nem sérült meg súlyosan, de vágások és zúzódások miatt le kellett mondania egy versenyszámot. Aramitsu Kitazonót, a japán dzsúdócsapat tagját csütörtökön ütötték el, amikor egy gyalogátkelőhelyen kelt át éppen. Kitazono úr a baleset miatt nem tudott versenyezni a 81 kg-os kategóriájában.

A járműveket mostantól jobban ellenőrzik a kezelők, és extra személyzetet biztosítanak, hogy ne üssenek el több embert. Hétfőn késő este a Toyota közleményében azt mondta: „A jármű érzékelője észlelte a gyalogos-átkelőhelyet, és aktiválta az automatikus féket, a kezelő pedig a vészféket is aktiválta. A jármű és a gyalogosok azonban érintkeztek, mielőtt az teljesen megállt volna”.

 

 

A vállalat közölte, hogy az üzemeltetők mostantól irányítást kapnak a járművek haladási sebessége felett, és egy helyett két biztonsági alkalmazott lesz a fedélzeten, akik segítenek a gyalogosokra figyelni. Az új biztonsági funkciók közé tartoznak majd a hangosabb figyelmeztető hangok is, míg a paralimpiai falu forgalmas átkelőhelyein a gyalogosvezetők száma hatról húszra nő.

A Toyota azt is közölte, hogy a falu bezárásáig „napi szinten” folytatja a biztonsági fejlesztéseket. A vállalat azt is közölte, hogy együttműködik a helyi rendőrség vizsgálatával a baleset okának megállapítása érdekében. Pénteken Akio Toyoda, a Toyota vezérigazgatója nyilvánosan bocsánatot kért az eset után. „Egy jármű erősebb, mint egy ember, ezért nyilván aggódtam, hogy ők hogy vannak” – mondta egy YouTube-videóban.

Toyoda úr szerint a baleset jól illusztrálta, hogy milyen nehéz az önvezető járműveket a paralimpia idején a falu különleges körülményei között működtetni, ahol látássérült vagy más fogyatékossággal élő emberek is vannak. „Ez azt mutatja, hogy az autonóm járművek még nem reálisak a normál utakon” – tette hozzá.

Innen indult az egész Toyota-történelem:

 

 

A vállalat e-Palette podját, egy teljesen autonóm elektromos járművet kifejezetten a tokiói olimpiai és paralimpiai játékok idejére alakították át, nagy ajtókkal és elektromos rámpákkal, hogy a sportolók csoportjai gyorsan fel tudjanak szállni. A világ legnagyobb autógyártója – számos autóipari riválisához hasonlóan – igyekszik olyan autonóm járműveket fejleszteni, amelyek biztonságosan közlekedhetnek a közutakon.

Az e-Palette-et a 2018-as Las Vegas-i CES technológiai kiállításon mutatták be, és a vállalat „a mobilitás szimbólumaként emlegette, amely túlmutat az autókon, hogy szolgáltatásokat és új értékeket nyújtson az ügyfeleknek”. Toyoda úr akkoriban kijelentette, hogy a Toyota autógyártó vállalatból „mobilitási vállalattá” fog átalakulni.

Forrás: BBC News

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu