Légitaxis fejlesztésbe kezdett a NASA egy magánvállalattal

TECH HÍREK – Karöltve a JOBY Aviation vállalattal a NASA új, elektromos hajtású légitaxi kifejlesztésén dolgozik, már folynak a repülési tesztek!

 

A NASA hétfőn megkezdte a repülési teszteket a Joby Aviation teljesen elektromos hajtású függőleges fel- és leszálló (eVTOL) repülőgépével az ügynökség fejlett légi mobilitási (AAM) nemzeti kampányának részeként. A tesztelés szeptember 10-ig tart a Joby Electric Flight Base-en, amely a kaliforniai Big Sur közelében található. Ez az első alkalom, hogy a NASA eVTOL repülőgépet tesztel a kampány részeként. A jövőben az eVTOL repülőgépek légi taxiként szolgálhatnának a városokban és a környező területeken élők számára országszerte, újabb közlekedési módot biztosítva az emberek és áruk mozgatására.

A NASA célja a jármű teljesítményére és akusztikájára vonatkozó adatok gyűjtése a jövőbeli légtérkoncepciók modellezéséhez és szimulációjához. Ez a teszt segít azonosítani a Szövetségi Légügyi Hivatal jelenlegi szabályozásának és politikájának hiányosságait, hogy az AAM légi járművek könnyebben beépülhessenek a nemzeti légtérrendszerbe. Az Egyesült Államok légtérbeli mobilitásának előmozdítását célzó, több eseményből álló kampány több helyszínen, több éven keresztül zajlik majd.

 

 

„A nemzeti kampány fejlesztési tesztelése fontos stratégiai lépés a NASA azon céljainak megvalósításában, hogy felgyorsítsa az AAM-iparág ütemtervét” – mondta Davis Hackenberg, a NASA AAM-misszió integrációs vezetője. „Ezek a tesztelési forgatókönyvek segíteni fognak a jelenlegi szabványok hiányosságainak feltárásában, hogy az iparág előnyére váljon az AAM járművek légtérbe történő integrálásának előrehaladása.”

A tesztelés ezen fordulója során a NASA adatokat fog gyűjteni a Joby eVTOL repülőgépeiről, amelyek a jövőben kereskedelmi utasszállító szolgáltatásként szolgálnak majd. Ezen adatok elemzése felkészíti az AAM Nemzeti Kampányt a 2022-re tervezett, NC-1 néven ismert első kampánytesztek végrehajtására, összetettebb repülési forgatókönyvekkel és más iparági járművekkel.

Miközben a Joby repülőgép a tervezett tesztforgatókönyveket repül, a NASA csapata információkat gyűjt arról, hogyan mozog a jármű, milyen a jármű hangja, és hogyan kommunikál a jármű az irányítókkal. A jövőbeli partnerek hasonló forgatókönyveket fognak repülni, hogy értékeljék járművük felkészültségét. A csapat telepíti a mobil akusztikai létesítményt, és több mint 50 mikrofonból álló tömböt épít, hogy megmérje a Joby repülőgép akusztikai profilját a repülés különböző fázisaiban.

 

 

„A NASA AAM nemzeti kampánya kulcsfontosságú az eVTOL repülőgépek tudományos megértésének és nyilvános elfogadásának előmozdítása szempontjából” – mondta JoeBen Bevirt, a Joby Aviation alapítója és vezérigazgatója. „Hihetetlenül büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt 10 évben szorosan együttműködtünk a NASA-val az elektromos repülés terén, és hogy mi vagyunk az első eVTOL cég, amely a kampány részeként repülhet”.

A nemzeti légtérbe való teljes integrálás után az AAM hatékony és megfizethető rendszert fog biztosítani az utas- és teherszállításhoz, valamint egyéb közérdekű alkalmazásokhoz. Ebbe a rendszerbe olyan légi járművek, mint a csomagkézbesítő drónok, légi taxik és orvosi szállítójárművek is bekerülhetnek. Az AAM nemzeti kampányt a NASA Advanced Air Mobility projektje irányítja, amely a tervek szerint közösségi katalizátorként fog működni az AAM rendszerszintű koncepcióinak és megoldásainak kidolgozásában és validálásában. Az AAM projekt az ügynökség repüléskutatási misszióigazgatóságának része.

Forrás: NASA / JOBY Aviation

 

 

 

 

 

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu