Miért szeretik a macskák megszakítani a játékunkat? Pár tippünk is van, hogy le tudd szerelni őket…

A macskáknak megvan az oka rá, hogy miért kötnek bele a kontrollerekbe és a billentyűzetekbe, miközben játszunk és ez nagyban kötődik a személyiségükhöz.

 

Ha van macskád, akkor már hozzászoktál minden sajátosságához. Ha meg akarod vetni az ágyat, megőrjítenek minket, miközben ilyenkor a lepedővel játszanak. Ha elegánsan akarsz öltözködni, tucatnyi szőrszálat találsz majd a ruháidhoz tapadva. És ha videojátékkal akarsz játszani, egy ponton megjelennek, hogy megzavarjanak. Bár ez a szokásuk egyszerre aranyos és a frusztráló, egy kutatás során most kiderül, hogy házikedvencünknek oka van arra, hogy így viselkedjenek: egy kis figyelmet akarnak a gazdájuktól.

A választ erre az örök kérdésre a Gaming Bible portál kereste és egy beszélgetést folytatott Sally Chamberlainnel, aki tanulmányozza a macskák viselkedését. A szakember szerint kiderült, hogy „a macskák kötődnek a gazdáikhoz, és ilyenkor velük akarnak lenni, és gyakran beleavatkoznak abba, amit éppen gazdáik csinálnak, hogy elnyerjék a figyelmünket”. Emellett a Gaming Bible még két tényezőt is hozzátett, ami a videójátékos környezetet a macska számára ideális hellyé teszi: meleg helynek kell lennie, és az állatnak biztonságban kell éreznie magát.

Chamberlain szerint „az elektromos berendezések mindig melegek és a billentyűzetek és kontrollerek is érdekes játéknak tekinthetők egy macska számára, különösen akkor, ha a macska azt látja, hogy gazdája kezének és ujjainak gyors mozgásával használja ezeket.”

Lehet azonban egy másik, ugyanilyen logikus magyarázat is. Tudva, hogy a macskák közismerten önzőségükről ismertek , a játékba való beavatkozásuk oka lehet, hogy valamilyen ellenszolgáltatást várnak: „Ha a gazdájuk csinál valamit, az arra késztetheti őket, hogy azt gondolják, hogy ennek valami jó dolognak kell lennie, ami jutalmat ad nekik. A macska azért akar csatlakozni, hogy ő is nyerjen valamilyen hasznot ebből a tevékenységből.”

Bármi is legyen az ok a két lehetőség közül, az biztos, hogy a videojátékos tevékenységünk élvezetes lehet a macskák számára is, így lehet, hogy soha nem hagyják abba a megszakítást, hogy egy kis figyelmet kapjanak, vagy hogy kapjanak valamit cserébe. Ebben az értelemben a szakember azt javasolja, hogy legyen egy emelvény az asztalon vagy egy második, leválasztott billentyűzet, hogy a macska azt gondolhassa, hogy az is a játék része, ugyanakkor hagyjon minket nyugodtan játszani. Vagy alternatív megoldásként az is hasznos lehet, ha megjutalmazzuk a macskát, amikor a saját „zónájában” van, ami azt az érzést adja, hogy az a hely az övé.

Forrás: Gaming Bible

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu