Pénzmosásra használják a Twitch-et?! Egy török politikus fellép ellene!

TECH HÍREK – Az Amazon szolgáltatását, a Twitch-et nem mindenki használja tisztán, holott felületesen vizsgálva nem tűnne fel a trükközés.

 

Októberben a Twitch adatai elég alaposan kiszivárogtak, így megtudhattuk, hogy a nagyobb streamerek mennyi pénzt is keresnek. Ez viszont Törökországban elkezdett komoly kérdéseket felvetni, írja a Middle East Eye: röviden az a helyzet, hogy több török közvetítő (akinek nincs olyan sok követője) rengeteg pénzt kapott a bitekből. (A bit a Twitch-en használható pénznem, amivel adományozhatunk a közvetítőknek. Egy bit kb. egy centnek felel meg, forintban tehát egy bit 3-3,6 forint, 500 bitet pedig 7 dollárért, tehát kb. 2500 forintért vehetünk meg, itt jön be a Twitch haszonkulcsa.)

És hogy jön a képbe a pénzmosás? Nos, a tolvajok ellopott hitelkártyákból adományoznak hatalmas mennyiségben biteket, amikből a közvetítő visszatérít a megadott számlákra, nekik pedig a bevétel kb. 20-30%-a jár. Grimax, egy török streamer azt mondja, hogy erről sokan már jó ideje tudtak, de ők nem tudták meggyőzni a Twitch-et és az Amazont, sőt, őt magát is megkeresték ezzel az ajánlattal. Vártak, amíg a nagyobb nevek fel nem szólaltak a témában, mert szerinte a kisebb közvetítők szava nem ér annyit, mint az ismertebb streamereké.

BBL Legoo, aki Valorantozik, egy Twitlongerben (archiválva itt írt arról, hogy kb. 4000 dollárnyi, azaz 1,2 millió forintnyi pénz jött be így a csatornájára. Azóta a Twitch-en felfüggesztették, és egy korábbi barátja kereste fel az ajánlattal, persze legálisnak mondva, hogy a reklámokból származó biteket kapná meg… ő ennek bedőlt, és később rádöbbent, hogy névtelen forrásból jönnek a bitek, amit gyanúsnak tartott, és ki is akart ebből ugrani, de mivel akkortájt volt felemelkedő fázisban, és kényszerből folytatnia kellett, mert besározták volna a nevét. Az upcomer.comon olvasható fordításból megtudtuk, hogy Mehmet Yağız „cNed” İpek is részt vett az ügyben, holott ő elvileg nem kívánt ebbe belefolyni. A BBL Esports emiatt több tagjától is megszabadult (pl. Legoo-tól).

Ez az egész akkora botrányt keltett, hogy még a török Köztársasági Néppárt (CHP) alelnökének, Gürsel Tekinnek is felhívta a figyelmét, és arra kérte az ország pénzügyi bűncselekményeket vizsgáló bizottságát, hogy indítson nyomozást. Szerinte a koruk, tweetelésük miatt a streamerek könnyen ide juthatnak, mert egy bizonyos korosztály nem érti meg, hogy mi is történik. A Haberler szerint a pénzmosásban több mint 2400 török streamer vett részt, és ezzel majdnem tíz millió dollárt mostak tisztára. A Twitch pedig nem akart konkrét számokat megerősíteni a PCGamernek, és csak annyit mondott a site szóvivője, hogy fellépnek az ilyen ügyekkel szemben… viszont arról gőzünk sincs, hogy miképp. Szeptemberben több mint 150 partner ellen cselekedtek.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu