Az id Software megtiltaná, hogy a „Doom” kifejezés szerepelhessen egy zenekar nevében

Az id Software azt igyekszik megakadályozni, hogy a „Doomscroll” nevet viselhesse egy thrash metal zenekar.

 

 

Már-már szürreálisnak tűnik a helyzet, ugyanis az id Software azon mesterkedik, hogy Dustin Mitchell, egy 38 éves Amazon-dolgozó és gitáros a texasi Dallasból, ne nevezhesse el Doomscrollnak új progresszív thrash metal zenekarát. Mint Mitchell a Wirednek adott interjújában elmondta, a kifejezésre azután bukkant, hogy egy olyan híradót olvasott, amelyben egy nő a negatív hírek fogyasztásának késztetésére utalt a közösségi médiában.

Mitchell úgy gondolta, hogy ez egy remek név a zenekarnak, amelyet már régóta szeretne megalakítani, és nekilátott is látott a név bejegyeztetésének. A védjegybejelentést az amerikai szabadalmi és védjegyhivatalhoz nyújtotta be, de amikor a gitáros már majdnem végzett a procedúrával, e-mailt kapott az id Software-t képviselő ügyvédtől, aki tájékoztatta őt arról, hogy a Doom videójáték és a kapcsolódó védjegyek a cég tulajdonában vannak.

Az Id Software számos, a „Doom” kifejezéssel kapcsolatos védjegy tulajdonosa, ami miatt a vállalat jó néhány, a kifejezés kötődő védjegyfellebbezést nyújtott be: csak az elmúlt hónapban a vállalat az „ODoom” és a „Doomlings” kifejezésekkel szemben emelt kifogást. Az id Software esetében az érdekeltség a Doom univerzum kereskedelmi hasznosításához kapcsolódik. Bizonyos esetekben, mint például a „Garden of Doom” podcast elleni fellebbezés ügyében, az ügyvédek által kötött egyezséggel oldották meg a helyzetet, peren kívül, amely korlátozta a felhasználást, megakadályozva a kifejezés filmekben vagy videójátékokban való használatát. Mitchellnek azonban még 2023-ig kell várnia, amikor is eldől, hogy folytathatja-e a zenekara ezen a néven, vagy elkezdhet másikat keresni.

Source: Wired

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu