„Ami sok, az sok” – Bobby Kotick Activision CEO leváltását követelik a részvényesek; a Sony aggódik a partnerénél kialakuló krízis miatt

Ahogy tegnap beszámoltunk róla, szorul a hurok Bobby Kotick, az Activision Blizzard CEO-jának nyaka körül. Immár a részvényesek is egyre nagyobb számban hátrálnak ki mögüle, míg a Sony Interactive Entertainment főnöke, Jim Ryan az alkalmazottaihoz fordult, jelezve, mennyire kellemetlen is a partnercégnél kialakult helyzet a PlayStation forgalmazója számára.

 

 

Nemcsak az alkalmazottak követelik az Activision Blizzard vezérigazgatójának, Bobby Koticknak a lemondását, hanem a cég részvényeseinek egy jelentős csoportja is, akik szerint bebizonyosodott, hogy a veterán vezető alkalmatlan a helyzet kezelésére.

„A korábban nyilvánosságra hozott információkkal szemben Bobby Kotick vagy tudott a szexuális zaklatás, a szexuális támadás és a nemi diszkrimináció számos esetéről az Activision Blizzardnál, vagy nem gondoskodott arról, hogy a felelős vezetőket és menedzsereket kirúgják, vagy nem ismerte fel és nem foglalkozott a vállalat ellenséges munkahelyi kultúrájának rendszerszintű jellegével” – áll az iparági óriás több mint 4,8 millió részvényét birtokló csoport levelében, amelyről a The Washington Post számolt be.

Az Activision Blizzard jelenlegi vezérigazgatójának menesztését követelők ennél is tovább mennek, és a vállalat igazgatótanácsának teljes átalakítását követelik. Ennek értelmében a SOC Investment Group által vezetett részvényesi csoport Brian Kelly és Robert Morgado távozását követeli még az év vége előtt. Ha pedig nem teszik? A The Washington Post által megosztott levélben a csoport azt írja, hogy júniusban a vezetők újraválasztása ellen fognak szavazni, és azért kampányolnak, hogy más részvényesek is csatlakozzanak hozzájuk, és ellenezzék ítéletüket.

Bobby Kotick itt még mosolyog

„A közelmúltbeli jelentések világossá teszik, hogy a jelenlegi vezetés ismételten elmulasztotta megteremteni azt a biztonságos munkahelyi környezetet, ami alapvető része lenne a munkájuknak” – állítja az amerikai lapnak adott interjúban Dieter Waizenegger, a SOC vezérigazgatója. „Az Activision Blizzardnak új vezérigazgatóra, új igazgatótanácsi elnökre és egy új, független vezetőségre van szüksége, akik rendelkeznek a szükséges tapasztalattal, tehetséggel és meggyőződéssel ahhoz, hogy valóban megváltoztassa a vállalat kultúráját” – teszi hozzá.

Ugyanakkor néhány órával ezelőtt az igazgatótanács megerősítette, hogy támogatja Bobby Kotickot, annak ellenére, hogy a dolgozók tegnap is hevesen tiltakoztak a személye ellen. Tegnap délután a vállalat 3%-os mínuszban volt a tőzsdén, ami a tegnapelőtti 6,09%-os mélyrepülést tetézi.

 

A Sony aggódik

 

Közben maga Kotick is megszólalt: sietett védekezni, a hírnevére hivatkozva: „Bárki, aki kételkedik abban a meggyőződésemben, hogy egy egészségesebb, befogadóbb munkahelyet akarok építeni, tényleg nem érti, hogy ez mennyire fontos nekem” – mondta az Activision Blizzard vezérigazgatója.

Azonban ez nyilatkozat nem volt elég a Sony Interactive Entertainment főnökének, Jim Ryannek, aki – ahogy arról Jason Schreier a Bloombergben beszámolt – a TWSJ cikke után felvette a kapcsolatot az Activision Blizzarddal. Jim Ryan e-mailt küldött az alkalmazottainak, amelyben tájékoztatta őket az Activision Blizzard legújabb vádakra adott válaszával kapcsolatos aggodalmairól.

Jim Ryan

„A cikk megjelenése után azonnal megkerestük az Activisiont, hogy kifejezzük mélységes aggodalmunkat, és megkérdezzük, hogyan tervezik kezelni a cikkben szereplő állításokat” – osztotta meg Ryan. „Nem hisszük, hogy a válaszaik megfelelően kezelnék a helyzetet” – magyarázta.

Az e-mailben Ryan bevallotta, hogy ő és csapata „csüggedten és őszinte megdöbbenéssel olvasták” a híreket, és azt mondta, hogy az Activision „nem tett eleget a mélyen diszkriminatív, zaklatásban gyökerező munkahelyi kultúra kezelése érdekében”.

Jim Ryan és a PlayStation-csapat aggodalmai további nyomást gyakorolnak Bobby Kotick amúgy is kényes helyzetére. A japán videójáték-gyártó cég az évek során az Activision Blizzard egyik legközelebbi szövetségesévé vált, számos megállapodással: marketing együttműködés, exkluzív hozzáférés olyan nagy játékokhoz, mint a Call of Duty és a Destiny, konzol- és játékcsomag-partnerségek, valamint a Sony konzolokra szánt bestsellerek limitált kiadásai.

Forrás: The Washington Post, Bloomberg

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu