Tolkien örökösei nem engedik a JRR Token kriptovaluta létrehozását

A Gyűrűk Ura alkotója, JRR Tolkien örökösei sikeresen blokkolták a JRR Token nevű kriptovaluta létrejöttét, amelyhez semmi közük nem volt.

 

A kriptovaluták korában nem olyan nagy meglepetés, hogy a fejlesztők mindent megpróbálnak pénzzé varázsolni. Emlékezzünk csak vissza arra az októberi átverésre, amikor a fejlesztők létrehoztak egy Squid Game tokent. Ez történt a Gyűrűk Ura nagy írójával, J.R.R.-vel is. Az örökösöket képviselő ügyvédek szerint az augusztusban piacra dobott termék ugyanis sértette a szerző védjegyét, sőt a létrehozott weboldalak és a token is ellopta a néhai író szellemi tulajdonát – írja a BBC.

Az örökösök képviselete ezért panaszt nyújtott be a Szellemi Tulajdon Világszervezetéhez (WIPO), egy nappal azután, hogy a kriptovaluta ($ JRR) tokenek eladásra kerültek, azzal a céllal, hogy „megszervezzék az embereket egy közös cél felé, hogy a JRR Token „az egyetlen token legyen, mind felett”. Ez a szlogen nagyon hasonlít a könyvek idézetére, az „egy gyűrű, mind felett”-re – jelentették ki az ügyvédek. Ezenkívül azt mondták, hogy a 2021 februárjában regisztrált jrrtoken.com domaint „kifejezetten félrevezetésre tervezték”, ugyanis az emberek azt hihetik, hogy a fejlesztőnek valódi kereskedelmi kapcsolata lehet a szerzővel.

Nem volt kétséges az sem, hogy a fejlesztő tisztában volt Tolkien műveivel, és az oldalt azért hozta létre, hogy az író hírnevéből gazdagodjon meg, derül ki a WIPO döntéséből. Ezért az egyesült államokbeli fejlesztőnek kellett fizetnie a tárgyalások jogi költségeit, amelyek az ügyvédek szerint „jelentősek” voltak. A 36 nyelvre lefordított A hobbit és a Gyűrűk Ura becslések szerint 100 millió példányban kelt el.

Forrás: Guardian

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu