Kijózanító pofont kapott a GOG a rossz pénzügyi teljesítmény miatt

A CD Projekt visszatér ahhoz, ami sikeres volt (és ami népszerűvé tette a GOG-ot).

 

Tegnap már beszámoltunk a CD Projekt RED harmadik negyedéves üzleti jelentése kapcsán a Cyberpunk 2077 és a The Witcher 3 újgenerációs verziójáról, de mivel a lengyel céghez kötődik a GOG is, erről is értekezünk. A nettó profit 1,15 millió dollárral (~345 millió forinttal) csökkent, így negatív pénzügyi eredményeket mutatott fel az elvileg DRM-mentes játékokat kínáló digitális bolt. Piotr Nielubowicz, a CDP pénzügyi vezetője azt nyilatkozta, hogy átszervezés jön, továbbá ismét fókuszálni fognak az általuk kurált játékokra.

A GOG teljesítménye kihívást jelent, és lépéseket tettek, hogy pénzügyi állapota javuljon. Először is az alapvető üzleti tevékenységére fog a site koncentrálni, így az egyedi, DRM-mentes filozófiát követve ők maguk válogatják meg a játékokat a rendszerükben. Ezzel párhuzamosan a csapatuk felállása is módosításon fog átesni. Néhány GOG-fejlesztőt, ami a bolt online megoldásain dolgozott a stúdiónak, áthelyezik, mondja Nielubowicz.

Az év végén a GOG elhagyja a Gwent-konzorciumot is. Ez azt jelenti, hogy egyrészt a rá eső költségeket nem fogja fizetni, viszont az innen származó jövedelemből sem fog részesülni. A GOG működésével kapcsolatos átszervezési változtatások Nielubowicz szerint képes lesz a site jobban koncentrálni a DRM-mentes játékokra összpontosító üzleti tevékenységére, és ezzel 2022-ben a pénzügyi hatékonysága is javulni fog.

A Good Old Games rövidítését takaró GOG-ot 2008-ban indította el a CD Projekt azzal a céllal, hogy régi, klasszikus játékokat értékesítsen DRM-mentesen, de idővel a bolt tartalma és mérete is megnövekedett (és ezzel nincs egyedül: azóta a Valve Steamje is alaposan kiterebélyesedett…), és már új megjelenéseket is találhatunk rajta kiadótól függően (pl. az Electronic Arts, a Ubisoft, az Activision Blizzard, vagy japán példákat említve például a Square Enix és a Capcom nem tesz meg ilyen lépéseket, ők inkább a Denuvo DRM felé fordulnak).

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu