A GTA 3 megváltoztathatta volna az Xbox történelmét, de a Microsoft elutasította a Rockstar ajánlatát

A Power On dokumentumfilmben kiderül, hogy a címet exkluzívként kínálták az eredeti Xboxhoz

 

 

Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy a Grand Theft Auto III megváltoztathatta volna az Xbox pályáját? Ezt nemrég tudtuk meg a Power On: The Story of Xbox című dokumentumfilmnek köszönhetően, amelyet a héten ingyenesen megnézhetsz az első konzol 20. évfordulója alkalmából.

A Rockstar címe akkoriban kulcsszerepet játszott. Mint a dokumentumfilmből kiderül, a cég 2001-ben megkereste a Microsoftot, hogy javasolja, a GTA 3 legyen exkluzív az eredeti Xboxra, de a multinacionális cég vezetői nem a legjobb döntést hozták. A Microsoft elutasította az ajánlatot, így a Rockstar kénytelen volt a Sonyhoz fordulni, hogy a játék végül korlátozott ideig exkluzív legyen a PlayStation 2-re, ezzel is segítve a konkurens konzol népszerűsítését.

„Úgy érezték, hogy a 2D-ről a 3D-re való átállás bonyolult” – mondja Kevin Bachus, az Xbox harmadik féllel való kapcsolatokért felelős akkori vezetője. „Nem igazán értették a kezelőfelületet, és úgy gondolták, hogy egy olyan játékon alapul, amely nem volt túl sikeres. Meglepetésemre visszautasították.”

Ez végül 14,5 millió darabot adott el” – mondta. „Ez volt 2001 legkelendőbb játéka, és ez lett volna 2002 legkelendőbb játéka, ha a saját folytatása nem veri meg.” Nem meglepő, hogy a következő évben megjelent Grand Theft Auto: Vice City-re utal.

A Microsoft ezt évekkel később, a 2006-os E3-on korrigálta, amikor nagy hévvel bejelentették, hogy a Grand Theft Auto 4 Xbox 360-ra jelenik meg, és a bővítményei ideiglenes exkluzivitást élveznek, ellentétben az öt évvel korábbi döntéssel, amelyet egy új vezetőkből álló csoport hozott, akik pontosan az összes lehetséges megjelenés felmérésére szánták el magukat.

A Rockstar nyílt világú huligánjának harmadik számozott része nemrég tért vissza a GTA: The Trilogy című végleges kiadással, amely a franchise három klasszikusát remasterelte a jelenlegi platformokra. Ráadásul a GTA 3 különösen a PlayStation Now előfizetők számára érhető el, hiszen nemrég lett hozzáadva.

Ami a Power On: The Story of Xbox című dokumentumfilmet illeti, érdemes megjegyezni, hogy más nagy címlapokra is felkerült, így érdemes megnézni. A film utal a híres Xbox halálgyűrűre, de az iparág számára is van néhány igazán releváns állítása, hiszen nem mindennap látjuk, hogy egy cég beismeri hibáját, mint ahogyan az a Xbox és a Lionhead Studios ügyében történt.

Forrás: vandal

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu