Eltérő stratégiát képvisel a Microsoft és a Sony az előző konzoljaikkal

A Microsoft leállította az előző konzolgenerációra tervezett termékeinek gyártását, a Sony pedig biztonságból megnövelte a termelést, hogy ezzel igyekezzen valamelyest csillapítani az alkatrészek hiányából adódó készletes problémákat…

 

Cindy Walker, az Xbox termékcsalád senior igazgatója a The Verge-nek eljuttatott közleményében azt írta, hogy „Az Xbox Series X és az Xbox Series S gyártására való koncentrálás érdekében az összes Xbox One konzol gyártását 2020 végén leállítottuk.” Ez a gondolkodásmód pedig ellentétes a Sony által képviselttel: a Bloomberg ugyanis arról ír, hogy a PlayStation 5 hiányát a Sony a PlayStation 4 értékesítésével próbálja csökkenteni…

A Sony hivatalosan nem közölte, hogy mikor tervezi a PlayStation 4 gyártásának leállítását, de korábban az volt a terv, hogy a gyártósorokat 2021 végén bontja szét, és a Bloomberg a forrásaira hivatkozva hozzátette, hogy a Sony kb. egy millió PS4-et visz el idén a boltokba, hogy legalább valami kapható legyen „a kékektől”. Ebben a tekintetben a Sony tehát a Microsoft előtt jár, ugyanis ők nem terveztek generációs átmenettel, miközben a Sony kimondta, hogy az egyik legtöbb példányban elkelt konzolról van szó, és emiatt a generációk közötti váltás időigényessége is logikus.

A probléma viszont ismét a The Verge oldalán olvasható: a site kiemelte, hogy ők nem nagyon találtak új PlayStation 4 konzolokat. Áthidaló megoldás lehet a PlayStation 4 Slim rendelése a PlayStation Directről, de a 300 dolláros (errefelé 300 eurós, így 110 ezer forintos) ár 2017 óta változatlan maradt, azaz igen, a Sony a generációváltás ellenére sem csökkentett árat. És a PlayStation Direct hazánkban nem is működik (Nyugat-Európában sincs még ott mindenütt, de ez változni fog).

Úgyhogy a helyzet papíron elvileg kedvezne a Sony-nak, gyakorlatilag ennek ellenkezője tűnik valósnak, holott most lenne célszerű nekik megtolni a PlayStation 4 készletürítését, hiszen a konzolokat csak nem hagyhatják porosodni egy raktárban. Tény, hogy a stratégiájuk főleg a PlayStation 5-re koncentrál, de vannak cross-gen exkluzívok (Gran Turismo 7, God of War: Ragnarok, Horizon Forbidden West…).

Forrás: WCCFTech, The Verge

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu