Még a nem K-s Alder Lake processzorok is tuningolhatóak!

TECH HÍREK – Valódi OC (overclocking, tuningolás) a nem erre tervezett Intel Alder Lake-processzorokban? Költséghatékony, teljesítményben is ütős megoldás…

 

A PCGameren olvashatjuk, hogy a 12. generációs Intel processzorokat is tuningolni tudta Der8auer, és nem is kevéssel… igaz, ennek megvannak a hátulütői. Például az Intel Core i5-12400 órajelét fel lehet húzni 4,4 GHz maximum turbo órajelről 5,2 GHz fölé, ami röviden annyit jelent, hogy egy olcsóbbnak nevezhető processzor képes felvenni a versenyt a drágább i7-es és i9-es CPU-kkal. Az i5-12600-at is kipróbálta az illető, és bár ez egy komolyabb processzor, az eredmény kicsit elmaradt… de az 5,1 gigahertz sem tűnik gyengének, sőt.

Der8auer szerint bizonyos ASUS alaplapokon van egy alap órajelemelő funkció, ha egy rögzített órajelű, 65W-s processzort teszünk „a deszkára”. Az Unlock BCLK OC opció az Asus ROG Z690 Maximus Apex BIOSának a Tweakers Paradise almenüjében található. Itt lehetőségünk van a processzor órajelét kicsivel több mint 130 megahertzre megemelni. Az i5-12400 esetében a 40X-es processzorszorzóval ez valamivel 5,2 GHz fölé viszi a tempót, viszont a BCLK (basic clock = alap órajel) megnövelése a RAM-ra és a cache sebességére is hatással van, így ezeket is finomhangolni kell, hogy minden rendeltetésszerűen működjön.

Ha ez megvan, akkor a processzor feszültségét kell finomhangolni, továbbá a hűtési megoldásunkra is vessük szempárunkat, hogy ne égjen meg a CPU az unortodox tuning hatására. Az eredmény nem gyenge: Der8auer szerint az i5-12400 a Cinebench tesztelése során 33%-os teljesítménynövekedést mutatott fel, és a játékokban is komolyan lábra kapott az Intel processzora. A bökkenő viszont csak az, hogy olyan alaplapokon van erre lehetőség, amin egy külső órajel-generátort is találhatunk. Magyarul: olcsóbb, belépő szintű lapokon erre nincs mód. Ez a technológia amúgy az alap órajelet a többi busz órajelétől képes leválasztani, viszont ehhez komolyabb mérnöki munka kell, és ezért spórolják le az olcsóbb lapokról. Az eredmény viszont kockázatos: 96 fokos processzor, 138 W-s fogyasztás.

Nos, erre vajon mit lép az AMD…?

Forrás: PCGamer

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu