Az Epic Games is felülvizsgálatot kér az Epic vs. Apple perben

Így már mind a két cég, Epic és Apple is készen áll a második körre, ami miatt erős a gyanúnk, hogy bármi is lesz az eredmény, egetrengető következménye lesz a játékiparra nézve.

 

2020 során Tim Sweeney, az Epic Games vezérigazgatója gyakran kiemelte, hogy az Apple App Store a mikrotranzakciókból és az értékesítésekből 30%-os haszonkulcsot vitt el. Erre az Epic a Fortnite-ban elkezdte kivágni az „almásokat” az egyenlegből, hogy direkt hozzájuk folyjon be minden pénz, mire az Apple eltávolított az iOS-ről a Fortnite-ot. Ebből per jött, és ebből jött a per.

Mind a két cég sokat bukott a haragszomrád miatt, és Yvonne Gonzales Rogers bírónő határozata szerint az Epic nem tudta bizonyítani, hogy az Apple monopolhelyzetben van, ezért Sweeneyék tartoznak a cégnek a ki nem fizetett mikrotranzakciók miatt. Csakhogy az Apple nem tilthatja meg az Apple App Store-on a fejlesztőknek azt, hogy alternatív fizetési megoldásokat kínáljon, és ezt a kaliforniai versenyjogra hivatkozva rendelte el.

De még mindig vannak fejlemények: a Bloomberg arról írt, hogy az Epic fellebbezett a döntés ellen (a dokumentum itt olvasható). „Az Epic közölte a Kilencedik Körzeti Fellebbviteli Bírósággal, hogy egy alsóbb fokú bírósági bíró „tévedett”, amikor megállapította, hogy az App Store szabályai és korlátozásai nem sértik a trösztellenes törvényt. Az Epic bebizonyította, hogy „az Apple jogellenesen fenntartja monopóliumát az iOS-alkalmazások forgalmazásának és az alkalmazáson belüli fizetési megoldások piacán azáltal, hogy kifejezetten kizár minden versenytársat. [Az Apple] bőséges gazdasági erővel rendelkezik ahhoz, hogy a fejlesztőket saját fizetési rendszerének használatára kényszerítse,” írja az Epic.

Az Epic Games arra kérte a bíróságot, hogy helyezze hatályon kívül az ítéletet, és küldje vissza az ügyet Rogers bírónőnek azzal az utasítással, hogy foglalkozzon a trösztellenes perében felvetett kérdésekkel. „Ha nincs változtatás, akkor ez a döntés felborítja a trösztellenes jog bevett elveit, és – ahogyan azt maga a körzeti bíróság is elismerte – aláássa a helyes trösztellenes politikát,” írják Sweeneyék.

Vajon ennek mikor lesz vége?

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu