Mad Max: Furiosa – Szereplők, cselekmény, megjelenési dátum és minden, amit eddig tudunk

FILMELŐZETES – A George Miller rendezésében készülő film valószínűleg a Charlize Theron által korábban megformált karakter eredettörténeteként fog szolgálni.

 

Hét év telt el azóta, hogy a Mad Max: Fury Road újjáélesztette a Mel Gibson főszereplésével készült ikonikus franchise-t, Tom Hardyval a szerepében. A film hatalmas kritikai és kereskedelmi sikere, valamint az Oscar-díjakon abban az évben elért első helyezése miatt azt feltételezték, hogy Hardy filmjei saját franchise-t fognak szülni. Végül ez a posztapokaliptikus filmes univerzum egy előzményfilmmel, a Furiosa című filmmel fog bővülni, amely a 2015-ös filmben Charlize Theron által megformált Imperator Furiosa karakterén alapul.

A film még nagyon korai fázisban van. Ennek ellenére George Miller aktívan toborozza a színészeket és alakítja a forgatókönyvet, hogy támogassa a Fury Roadban először bemutatott karakter eredettörténetét. Míg a korai filmekben mindig a névadó Max Rockatansky volt a főszereplő, addig a Furiosa lesz az első olyan film a franchise-ban, amelynek más lesz a főszereplője, egy másik karakter szemszögéből és nézőpontjából elmesélt történettel.

Íme minden, amit a készülő Mad Max: Fury Road előzményfilmről, a Furiosáról tudni lehet.

 

 

Kicsoda Imperator Furiosa?

 

Imperator Furiosa egy friss karakter, akit George Miller a Fury Roadban mutatott be, és aki a 80-as évek Mel Gibson filmjeiben nem szerepelt. A Charlize Theron által játszott Furiosa a logisztikát intézi Immortan Joe számára, és úgy tűnik, hogy igazi bizalmasa. Rá bíznak egy hatalmas, páncélozott harci járművet, és ő irányítja Joe hadifiúkból álló kis csapatát. A film későbbi részében azonban elárulja Joe-t, miközben elküldik, hogy szállítson olajat Gázvárosból, hogy megmentse Joe ágyasait, és megkeresse és megtalálja Green Place-t, amelyre még gyermekkorából emlékszik. A Joe ágyasainak megmentéséért folytatott küzdelme, valamint az ő és Max szövetsége Joe erői ellen, miközben megpróbálják elérni Green Place-t, ez határozza meg a Fury Road egész történetét.

Furiosa karaktere a feminizmus mögöttes témáit ábrázolta, a rabszolgasággal, az elnyomással, a társadalmi rétegződéssel és még az éghajlat romlásával együtt. Annak ellenére, hogy a Fury Road középpontjában Tom Hardy Max Rockatanskyja állt, Theron Furiosája válik a film egyik legfontosabb karakterévé, és azzá, aki Miller történetének szubtextusait felépíti.

 

 

Ki az Imperator Furiosa új arca?

 

A film előzményfilm lévén egy fiatal Furiosa történetét mutatná be, megmagyarázva a származását, és valószínűleg azt is elmesélné, hogyan került Immortan Joe rabszolgákból és elnyomókból álló seregébe. Korábban Miller már fontolgatta, hogy az öregedésgátló technológiát alkalmazza, Theron pedig egy 20 éves Furiosa szerepét vállalná. Az ötlet az volt, hogy Theron digitálisan megfiatalítva adja vissza a szerepét, ugyanúgy, ahogy Robert De Niro, Al Pacino és Joe Pesci tette Martin Scorsese Az ír férfi című filmjében. Miller azonban végül elvetette az ötletet, és úgy döntött, hogy a szerepet egy fiatalabb színésznővel alakítja újra, mivel Theron túl idős lett volna a szerephez.

2020 októberében megerősítették, hogy Anya Taylor-Joy fogja alakítani a szerepet az előzményfilmben. Taylor-Joy az utóbbi időben folyamatos sikert aratott az Autumn de Wilde Emma című filmjében és a Netflix sikersorozatában, a Gambit királynőben nyújtott elismert szerepeivel. Taylor-Joy megkapta a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjat – minisorozat vagy tévéfilm – és a Screen Actors Guild-díjat – Minisorozatban vagy tévéfilmben nyújtott kiemelkedő női alakításért.

 

 

Miről szól a Mad Max: Furiosa?

 

A történet és a cselekmény részletei egyelőre titkosak, Miller nem árulta el a Furiosa elsődleges szinopszisát. A film azonban minden bizonnyal egy olyan történetet mesél el, amely valószínűleg Furiosa Imperátorrá válására utal majd. A családjától való elszakadásának menete és az ezt követő megpróbáltatások (melyben egy karját is elveszíti, hogy aztán egy mechanikus karral helyettesítsék) nagy valószínűséggel szerepel majd a történetben. A Vuvalini harcos nők klánjából kiemelkedő öröksége is része lehet a film központi cselekményének.

 

 

Ki rendezi a filmet?

 

A filmet forgatókönyvét George Miller írja, aki egyben a film rendezője is lesz. Miller korábban a Furiosa forgatókönyvét a Fury Road forgatása alatt és közvetlenül utána írta. A Fury Road írása közben Miller azt nyilatkozta, hogy a filmben szereplő többi szereplőnek is kiterjedt háttértörténetet készített, és hogy a kezdetektől fogva mindig is egy teljes körű, Furiosa köré épülő történet volt a tervben. Sőt, mielőtt a Fury Road forgatásra került volna, Miller már kész volt az előzményfilm forgatókönyvével, amelyet Rosie Huntington-Whiteley színésznő is felolvasott. A színésznő, aki Angharadot alakította a Fury Roadban, elmondta,

Elolvashattam [a forgatókönyvet], amikor megkaptam a szerepet. Zseniális. Mindig is kíváncsi voltam, hogy vajon elkészül-e ez a film.

 

Nick Lathouris Millerrel közösen írja a filmet. Rajtuk kívül a Fury Road teljes díjnyertes csapata visszatér a Furiosa elkészítéséhez. Colin Gibson látványtervező, Ben Osmo hangkeverő, Lesley Vanderwalt sminkmester és Margaret Sixel vágó mind visszatérnek, hogy újra betöltsék kreatív szerepüket a film elkészítésében. E csapattagok mindegyike Oscar-díjat nyert a saját kategóriájában a Fury Roadon végzett munkájáért. John Seale operatőr is visszatér, hogy beváltsa ígéretét, és kizárólag George Miller kedvéért lépjen ki a nyugdíjból.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chris Hemsworth (@chrishemsworth)

 

Kik játszanak még a Furiosában?

 

Bár konkrét karakterszerepeket nem árultak el, akik a történet részei lennének, Miller már elkezdte felhúzni a tehetséges színészekből álló csapatot, hogy a szereplőgárdába illeszkedjen. A legjelentősebb bővítés Chris Hemsworth, aki a Marvel Moziverzumban Thor megformálásáról híres. Hemsworth az Instagram közösségi médiakezelőn keresztül erősítette meg a castingot, megosztva örömét és izgatottságát, és ígéretet tett arra, hogy tisztelegni fog a Mad Max-filmek öröksége előtt. A találgatások szerint Hemsworth alakíthatja a film főellenségét.

Ugyanebben a bejegyzésben megerősítették azt is, hogy Yahya Abdul-Mateen II is szerepet kapott a filmben. A színész az Aquamanben és a Chicago 7. tárgyalása című filmekben nyújtott elismert alakításairól híres. Nemrég a nagy várakozással várt Mátrix feltámadásában láthattuk. Mateen azonban később kiszállt a filmből, így egy másik színész számára nyílt lehetőség a szereplésre. Tom Burke, aki David Fincher Mank című filmjében Orson Welles szerepével vált ismertté, és A testőrökben játszott szerepéről híresült el, kapta meg ezt a meg nem nevezett szerepet.

 

 

Hol játszódik a Furiosa az idősíkban?

 

A Mad Max-filmek idővonala állandó viták tárgya. Mivel a Fury Road és a Mad Max 3. – Az igazság csarnokán innen és túl  megjelenési dátuma között jelentős különbség volt, nem lehet tudni, hogy ezek a filmek hogyan kapcsolódnak egymáshoz. A Fury Roadot leginkább a franchise újragondolásának tekintik. Mégis, tekintve, hogy a Fury Roadban Maxet kissé fáradtnak és kimerültnek ábrázolják az elődjéhez képest, azt lehet állítani, hogy a film Max életének későbbi éveiben játszódhat, azonban ezt nem lehet véglegesen megerősíteni.

A Furiosa ugyanabban az idősíkban játszódna, amelyben a Fury Road is létezik. Az említett film közvetlen előzménye, és Imperator Furiosa karaktere nem volt része Mel Gibson Mad Max-trilógiájának. Tehát bármilyen kapcsolatot is teremt, az közvetlenül a Fury Roadban látott eseményekre utalna. Ha azonban figyelembe vesszük, hogy ezek a filmek mind ugyanannak a folytonosságnak a részét képezik, és mivel Miller kiterjedt háttértörténetet alkotott Furiosa karakterének, reménykedhetünk néhány karakteres és cselekménybeli utalásban a franchise eredeti filmjeire. Állítólag több évet fog átölelni az idősíkban, ami tisztázhatja az események állását abban a poszt-apokaliptikus világban.

Furiosa egészen biztosan ugyanarról a karakterről szól, akit Theron játszott a Fury Roadban, így reménykedhetünk abban, hogy a filmben lesz utalás Maxre, valamint Immortan Joe-ra is. Hogy Miller mélyen összeköti-e a pontokat a filmek között, vagy a közönség értelmezésére bízza, az akkor derül ki, ha a film megérkezik a mozikba.

 

Furiosa: megjelenési dátum

 

A Furiosának még nincs megjelenési dátuma. George Miller jelenleg a Háromezer év vágyakozás című Idris Elba-filmet fejezi be, és csak ezután kezdi el a Mad Max-előzményfilm munkálatait. Ennek ellenére 2022 márciusában kezdődhet a forgatás. Az előzetes időzítést figyelembe véve Miller korábban 2023 júniusát szemelte ki a film megjelenésének időpontjául. Most azonban 2024. május 24-re halasztották.

 

 

A Furiosa jövője?

 

Miller a Fury Road két folytatásának vázlatát is megírta, de a projektek soha nem indultak el a Miller és a Warner Bros. közötti fizetési problémák miatt. A folytatás előzetes címét is bejelentették akkoriban – Mad Max: A pusztaság. Arról egyelőre nem tudni, hogy a Furiosa után mi lesz a Mad Max-franchise jövője. Azonban ez a bizonyos filmsorozat nem mulasztotta el mindig elkápráztatni a nézőket, még akkor is, ha már évek óta várnak a folytatásra. Talán Charlize Theront is újra láthatjuk majd a szerepben, ha valaha is lesz folytatása a folyamatban lévő franchise-nak.

-theGeek-

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu