Orosz-ukrán háború: az EA, a PlayStation és sokan mások is kivonulnak az orosz és fehérorosz piacról

Az EA blokkolja játékainak értékesítését Oroszországban és Fehéroroszországban, és eltávolítja termékeit a boltokból, ahogyan a Gran Turismo 7 sem jelenik meg, a többi PlayStation-kiadás pedig a levegőben lóg.

 

 

Legutóbb az EA döntött úgy, hogy csatlakozik a Microsoft, illetve a Bloober Team kezdeményezéséhez, és blokkolja játékainak értékesítését a megszálló országban és Fehéroroszországban is.

Mi is azon dolgozunk, hogy a címeinket eltávolítsuk az EA üzleteiből

„Úgy döntöttünk, hogy a konfliktus idejére leállítjuk játékaink és tartalmaink értékesítését, beleértve a virtuális valutacsomagokat is, Oroszországban és Fehéroroszországban” – magyarázta közleményében a vállalat. „Ennek eredményeképpen játékaink és tartalmaink nem lesznek megvásárolhatók az oroszországi régió boltjában az Originen vagy az EA alkalmazáson keresztül, beleértve a játékon belüli boltokat is.”

 

 

 

 

Ezzel azonban még nincs vége az Electronic Arts akciójának, ugyanis a tervek szerint a fizikai termékek értékesítését is blokkolni fogja ezeken a helyeken: „A platformpartnereinkkel együtt azon is dolgozunk, hogy eltávolítsuk címeinket a boltjaikból, és leállítsuk az új játékon belüli tartalmak értékesítését a régióban.” Az üzenet zárásaként az Electronic Arts emlékeztet arra, hogy a kialakult helyzet miatt még további változásokat láthatunk a termékeiben.

 

A Sony még nem adott ki hivatalos közleményt a döntésről

 

Alig néhány órával azután, hogy megerősítették, hogy a CD Projekt RED az ukrajnai invázióra válaszul leállítja játékainak oroszországi értékesítését, most úgy tűnik, hogy a PlayStation is hasonló lépésre szánta el magát, így a Gran Turismo 7 oroszországi megjelenése a levegőben lóg.

Más játékgyártó cégek adományokkal támogatják Ukrajnát

A japán cég hivatalos megerősítésének hiányában e sorok írásakor az új Gran Turismo-t nem lehet megvásárolni a PlayStation online boltjában. Az Eurogamer szerint a döntés állítólag csütörtök este született meg, de csendben.

A Gran Turismo 7-et elérni próbáló orosz játékosok a következő üzenettel találkoztak: „a kiadás megerősítésre vár.” Több médium is megpróbálta felvenni a kapcsolatot a PlayStationnel, hogy megbeszéljék a helyzetet, de egyelőre, mint mondtuk, hivatalos nyilatkozat nem érkezett.

 

 

 

 

Néhány nappal ezelőtt maga az ukrán kormány kérte a PlayStationt és az Xboxot, hogy az invázióra válaszul blokkolják szolgáltatásaikat Oroszországban. „Szükségünk van a támogatásukra: 2022-ben a modern technológia talán a legjobb válasz a tankokra” – mondta az egyik ukrán miniszter. Azóta több videójáték-gyártó cég is megpróbált adományokkal és más akciókkal segíteni a háború áldozatain.

A THQ Nordic és a Gearbox 1 millió dollárt adományozott Ukrajnának, majd a Ubisoft, az IO Interactive és más játékcégek hasonló pénzügyi intézkedésekkel. Az Electronic Arts azt is megerősítette, hogy a FIFA-játékokból eltávolítják az orosz válogatottat Ukrajna támogatása jeléül, legutóbb pedig a DOOM egyik szerzője tervezett egy új pályát a DOOM 2 számára, hogy adományokat gyűjtsön. A háborús terror miatt egy olyan régóta várt játék, mint a STALKER 2 fejlesztése is szünetel, mivel a játékért felelős stúdió Kijevben székel.

Forrás: EA, Eurogamer

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu