Szexizmussal küzd a Sony is? Többen tanúskodtak a PlayStation ellen!

Egy ex-PlayStation alkalmazott indított pert a cég ellen és egyre többen csatlakoznak tanúvallomásaikkal hozzá…

 

 

Tavaly nyújtotta be Emma Majo a keresetet a PlayStation ellen, így az Activision Blizzard, a Ubisoft és a Riot hármasához hasonlóan itt is előkerült a nők elleni diszkrimináció. Majo eközben felhívta a PlayStationnél dolgozó nők figyelmét is az ügyre, hogy ezzel csoportos keresetjogot gyakorolhassanak a céggel szemben. A hívó szóra volt, aki reagált: ezekből is az jön át, hogy nőellenes munkakultúra alakult ki Jim Ryan (a Sony Interactive Entertainment elnök-vezérigazgatója) alatt.

 

A Sony persze cáfolja, de ha többen is elítélően tettek vallomást, akkor itt baj van. Az új részletek azért derültek ki, mert a Sony le akarta fújni az eljárást, mire Majo ügyvédje benyújtotta az új információkat. Hét korábbi, illetve egy, még most is ott dolgozó alkalmazott nyilatkozott írásban részletesen a szexizmusról az Egyesült Államokban található több PlayStation-irodában. Szexuális zaklatások, anyák elleni diszkrimináció, rendszerszintű küszködés…

 

Marie Harrington több mint tizenhat évig dolgozott a PlayStationnél, illetve a Sony Online Entertainmentnél és a „kalibrációs összejöveteleken” keresztül látható volt, hogy a felsőbb beosztásokban nem nagyon gondolkodtak a nők előléptetéséről. Az egyik ilyen meeting 2019 áprilisán volt, és csak négy nő előléptetését fontolgatták a közel hetven férfi alkalmazottal szemben. Egy férfi zsarnokoskodó viselkedését jelentette egy felettesnek azzal a kérdéssel, hogy lehetne-e ezt a témát orvosolni, mielőtt országos hírverést kap emiatt a PlayStation. A férfi alkalmazottak kinézet alapján értékelik a nőket, majd velük kapcsolatos képeket és mocskos poénokat osztanak meg egymással. Egy mérnök arra kérte Harringtont, hogy ne menjen szoknyában dolgozni, mert zavarta őt. A férfi mérnökök szerinte sztriptízklubokba mentek az ebédszünetek során és pornográf tartalmakat osztottak meg egymás közt.

 

Kara Johnson korábban programmenedzserként dolgozott és tudott arról, hogy az ő távozása előtt négy hónappal a kaliforniai Rancho Bernandoban található irodából kilépő tíz nő felhívta már a figyelmet a rendszerszintű problémákra. A PlayStation 5 megjelenése után várható volt, hogy egy bizonyos mértékű felmondási hullám bekövetkezik, a női arány kimagasló mértéke a vezetőségnél megrengette a vészharangokat. Egy másik korábbi alkalmazott négy másik nővel dolgozott a San Mateóban és a San Franciscóban található irodákban. Mindenki azonos okból távozott (szexuális diszkrimináció, zaklatás, előléptetés hiánya). A férfiak szerint a nők nem értik a technológiát, emellett egy kitelepülésnél egy senior vezető megpróbálta megtapizni egyiküket.

 

Sajnos a dokumentum megemlíti, hogy más nőket is felkerestek, de ők a büntetéstől való félelem miatt nem kívántak nyilatkozni… úgyhogy elég szomorú a helyzet a Sony háztáján.

 

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu