Az EA megúszta a több millió dolláros bírságot Hollandiában, miután sikeresen fellebbezett a FIFA Ultimate Team-ítélet ellen

A FIFA-t jegyző vállalatnak a 2020-as ítéletet követően vissza kellett volna vonnia a kártyacsomagokat a népszerű futballjátékból.

 

 

A loot boxok és hasonló extrák persze nem csak a FIFA-széria esetében jelenthetnek problémát: évek óta a természetük és a szerencsejátékhoz való közelségük körüli viták középpontjában állnak. Számos országban konfliktus tárgyát képezték, például Ausztráliában, ahol a 18 éven felülieknek szóló játékokra igyekeztek korlátozni, vagy Spanyolországban, ahol az ilyen játékokat értékesítő videójáték-gyártó cégek pénzbírsággal sújthatók a fogyasztóvédelmi minisztérium jövőbeli szabályozásának következtében.

 

Az EA-t 10 millió eurós bírság fenyegette

 

Az egyik olyan cég, amelyik ilyen szabályozásokkal szembesült, az Electronic Arts volt a népszerű FIFA Ultimate Team miatt. 2020-ban egy hollandiai döntés értelmében súlyos pénzbírsággal kellett szembenéznie minden olyan hét után, amely eltelt anélkül, hogy az országban eltávolította volna a loot boxokat a játékából. Másfél évvel később az ország legfelsőbb bírósága az EA javára döntött, és hatályon kívül helyezte a büntetést.

 

 

 

 

A 10 millió eurós bírságot is visszavonták, amellyel az Electronic Artsnak kellett volna szembenéznie – osztotta meg a Polygon. A közigazgatási joghatósági részleg állítólag úgy döntött, hogy a FIFA Ultimate Team kártyacsomagok megvásárlása és kinyitása önmagában nem „külön játék”, ezek „egy ügyességi játék részét képezik, amely a szerencse elem hozzáadására szolgál” – döntött a holland Államtanács.

A közlemény azt is hangsúlyozza, hogy „a borítékokat a játékban való részvételhez szerzik be és használják fel.” Az Electronic Arts a Polygonhoz eljuttatott nyilatkozatában üdvözölte az ítéletet, amelyben megerősítették „meggyőződésüket, hogy a FIFA vagy a FIFA Ultimate Team semmilyen aspektusa nem tekinthető szerencsejátéknak a holland törvények szerint.”

A vállalat soha nem távolította el a FIFA-ból a loot boxokat

„Az Electronic Artsnál a játéktervezéssel kapcsolatos megközelítésünk a választási lehetőséget, a szórakozást, a tisztességességet és az értéket helyezi előtérbe. Mindig is az volt a prioritásunk, hogy a hollandiai és a világ minden táján élő játékosainknak pozitív élményt biztosítsunk” – közölte a vállalat. A hágai bíróság arra kötelezte a céget, hogy távolítsa el a borítékokat a játékairól, bár az EA fellebbezett a döntés ellen, és soha nem vonta ki a borítékokat az értékesítésből.

A loot boxok továbbra is a kritikák és perek egyik fő célpontja az iparágon belül, olyan esetekkel, mint például a Take-Two által nemrégiben kapott per és az NBA 2K-ban található loot boxok, ahol a felperesek legalább ötmillió dollárt követelnek a cégtől.

Forrás: Polygon

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu