Antitröszt-vizsgálatot indíthat az Európai Unió a Microsoft felhős üzletága miatt!

TECH HÍREK – A riválisoknak és a fogyasztóknak eljuttatott kérdőív következményeképp formálisan is megindulhat egy vizsgálat a redmondi cég ellen.

 

Az EU trösztellenes szabályozó hatóságai vizsgálatot kezdeményezhetnek, de először az ügyfelek mellett a vetélytársakat is megkérdezik a felhős üzletággal kapcsolatos gyakorlatok és licenszügyletek kapcsán. A Reuters arról ír, hogy látta a cégeknek kiküldött kérdőívet, ami a potenciálisan aggályos területeket vizsgálja. Ha valamit azonosítani fognak ezek közül, hivatalos vizsgálat indulhat a Microsoft ellen.

A felmérést nagy eséllyel négy európai cég, köztük a francia OVHcloud és a német NextCloud indíthatta, ugyanis ők ketten panaszt tettek a Microsoft felhős gyakorlatai miatt. „A Bizottságnak olyan információi vannak, amelyek szerint a Microsoft bizonyos szoftverpiacokon potenciálisan erőfölényes helyzetét arra használja fel, hogy kizárja a versenyt bizonyos felhőalapú számítástechnikai szolgáltatások tekintetében,” írja a kérdőív.

A kérdések között felbukkant, hogy a Microsofttal kötött licenszmegállapodások versenyhelyzetet tudnak-e a riválisoknak teremteni; vannak-e árbeli különbségek a licenszdíjak és a kereskedelmi feltételek esetében, ha a cégeket arra kérték, hogy a Microsoft felhős szolgáltatásait közvetett formában viszonteladásra bocsátják avagy sem; illetve hogy vannak-e potenciális technikai korlátozások a felhőalapú tárolási szolgáltatások tekintetében.

A Microsoft reagált is egy közleménnyel: „Folyamatosan értékeljük, hogyan tudjuk a legjobban támogatni partnereinket, és hogyan tudjuk a Microsoft szoftvereit minden környezetben (beleértve más felhőszolgáltatókét is) elérhetővé tenni az ügyfelek számára.” A felhő fontos a redmondiaknak, pláne a koronavírus-világjárvány óta, hiszen így nagy távolságról is lehetséges ezen keresztül együttműködnie a munkatársaknak fizikai érintkezés nélkül. Nem véletlenül mutatták be az idei GDC-n az ID@Azure-t (indie stúdióknak ingyenes, felhőalapú fejlesztői készlet), illetve az Azure Game Development Virtual Machine-t (játékfejlesztői munkakörnyezethez hozzáférés dedikált eszköz nélkül). Ja, és a Kim Swift (a Portal tervezője!) vezette Xbox Game Studios Publishing tervezi, hogy felhő-natív játékokat is kiadjanak. Az Azure-t, a Microsoft felhős szolgáltatását több cég is igénybe veszi. Közéjük tartozik a SEGA és a Sony is.

A poén? A Reuters megjegyzte, hogy a Microsoft az elmúlt évtizedben összesen 1,6 millió eurós bírságot kapott az Európai Bizottságtól a trösztellenes szabályok különböző megsértése miatt, illetve a cég nem tett eleget a versenyellenes gyakorlatának megszüntetésére vonatkozó felszólításnak…

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu