See S01/S02 – Van mit látni ebben a sci-fi/fantasy sorozatban, amelyben szinte mindenki vak

SOROZATKRITIKA – A Jason Momoa és Dave Bautista főszereplésével készült Horizon: Zero Dawn-hangulatú sorozatban a távoli jövőben járunk, ahol az emberiség primitív, törzsi szintre visszaszasüllyedt, disztopikus társadalomban él, miután egy vírusjárvány miatt elveszítettük a látásunkat. Az egymással állandóan harcoló törzsek vakon is képesek túlélni, azonban a látókat eretneknek tartják és elevenen elégetik. Éppen ezért, amikor Baba Voss (Momoa) felesége, Maghra (Hera Hilmar) látó ikerpárt szül (egy rejtélyes, szintén látó ember az igazi apa), akkor minden megváltozik a pár és törzsük számára is, miután hajtóvadászatot indítanak ellenük. Végignéztük az AppleTV+ két évadját is és határozottan pozitív benyomásokkal várjuk a harmadikat.

 

 

Az Apple TV+ „See” című sorozatának disztópikus világában a vakság fogalma úgy értelmezhető, mint egy sajátos ellenség, amellyel a karaktereknek meg kell küzdeniük. Ahol Baba Voss (Jason Momoa) született, ott a látásnélküliség a mérce, a látás pedig tévhit. Úgy tűnik, senki sem emlékszik a múltra, ami teljesen másmilyen volt. Itt a fő cél a túlélés.

 

 

„Látja? Nem látja? Na látja!”

 

A „See” évszázadokkal azután játszódik, hogy egy halálos vírus kevesebb mint 2 millió emberre csökkentette a bolygó lakosságát – és a kevés túlélő elveszítette a látását -, és a civilizáció nagyjából az ókor törzsi szintjére zuhan vissza. Persze, mindenhol a letűnt 21. századi kor nyomai „láthatók” – csak hát ezt az emberek zöme nem látja. Mindenki, aki nem a Kane királynő (Sylvia Hoeks) vízzel hajtott gátján vagy annak közelében él (Payan Királyság néven), kis falvakban lakik, nappal élő állatokra vadászva, éjszakánként pedig tipikben alva. Néhány misztikus, mások különleges képességekkel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy megérezzék az emberek szándékait, de a legtöbben a vadászó vagy gyűjtögető életmódba tartoznak.

A vadászok – és az Alkenny törzs főnöke – vezetője Baba Voss (Jason Momoa), a páratlan, de vonakodó harcos, aki összebarátkozik, udvarol és feleségül veszi a város újonnan érkezett tagját, még mielőtt a sorozat elkezdődne. Baba ugyanis mindig is szeretett volna gyerekeket, de nem lehetett neki, Maghra (Hera Hilmar) pedig már várandósan sétált be a faluba.

Amikor a pilot epizód kezdődik, egy kegyetlen hadsereg tört be a falu szélére, Maghrára vadászva. Ezek a boszorkányvadászok azt hiszik, kitaláltad, hogy a nő boszorkány, és ami még rosszabb, hogy gyermeket hordoz, akit egy olyan férfi nemzett, aki lát. Paris (Alfre Woodard), a város bábaasszonya és szellemi vezetője szép lassan ért meg mindent, miközben Maghra vajúdik, Baba pedig a fronton van, és védi a faluját. Az elkerülhetetlen menekülés és hajsza azonban nem sokat várat magára.

 

 

Két, különböző stílusú évad

 

Két évadot néztünk meg a See-ből, az elsőben Baba Voss (Jason Momoa) és felesége, Maghra kénytelen menekülni törzsétől, miután a boszorkányvadász Tamacti Jun (Christian Camargo) hajtóvadászatot indít ellenük a királynő parancsára. Míg az első évad inkább egyfajta Mad Max-szerű road movie, amelyben csak eleinte csak időnként, később egyre szórványosabban villannak be az elég perverz és kígyótermészetű, rosszindulatú Kane királynő és udvarának konfliktusai, addig a második egy némileg komplexebb, Trónok harcát idéző történet, amelyben már többféle néppel és törzsi uralkodóval is találkozhatunk.

A második évad legnagyobb dobása egyértelműen a Dave Bautista által alakított Edo Voss bevezetése, aki Baba Voss testvére és egy rabszolgakereskedőkből álló, némileg komplexebb törzsi társadalom egyik harcos vezetője. Edo gyűlöli testvérét, mert Baba egykor megölte apjukat, mielőtt elmenekült és egy másik törzs vezetője lett. Nem akarok spoilerezni, de gondolom az egyértelmű mindenki számára, hogy a két volt pankrátor között kemény összecsapásra számíthatunk…

 

 

Érdekes, eredeti világ, remek alakítások

 

Jason Momoa eddigi legjobb, legmeggyőzőbb alakítását ebben a sorozatban láthatjuk. Tökéletesen azonosul karizmatikus, de mégis sötét múlttal bíró hősével, a volt rabszolgakereskedővel, és legendás harcossal, aki családjáért minden áldozatra hajlandó – még úgy is, hogy a két látó fiatal: Kofun (Archie Madekwe) és Haniwa (Nesta Cooper) nem vér szerinti gyermekei. Jerlamarel (Joshua Henry), az igazi – szintén látó – apjuk egy legendás figura, aki igyekszik mindenhol gyermekeket nemzeni és egy saját közösséget létrehozni. Többet róla sem árulnánk el, de Jerlamarel is igazán összetett, érdekes karakter, csakúgy, mint a Dave Bautista által alakított erőszakos, kegyetlen, de ugyanakkor ravasz és számító Edo Voss, akit testvére elleni engesztelhetetlen gyűlölete is folyamatosan hajtja. Végül muszáj még megemlíteni a két másik testvérpárt: a csinos és tiszta Magrhát és nővérét, Kane királynőt, akit szöges ellentéte: igazi perverz, gonosz és hazug nőszemély, aki viszont bármikor képes hibátlanul manipulálni mindenkit, akire valamiért éppen szüksége van. Sylvia Hoeks alakítása talán a sorozat csúcspontja: a pszichopata, önző, manipulatív és ugyanakkor erotikusan túlfűtött nőszemélyt akkora profizmussal alakítja, hogy játéka bőven felér a Trónok harca bármelyik hasonló női karakteréhez. De nem mondhatnánk igazán senkit, aki kiesne a szerepéből.

Maga a történet azért nem mentes a kliséktől és olykor a kissé fárasztó pátosztól sem, amely mintha kicsit erőltetetten próbálná Shakespeare-t idézni. A látásuktól megfosztott emberiség is néha azért túlságosan is tisztában van környezetével – időnként mintha szinte mindenki Daredevil lenne a Marvel-sorozatból.

 

 

Sajnálhatják, hogy nem látják az őket körülvevő világot

 

Ironikus, hogy egy olyan sorozatban, amelyben mindenki vak, mennyire elképesztően gyönyörű helyenként a természet látványa. A sorozat alaposan kihasználja a 4K felbontást és a HDR-t és időnként olyan páratlan látványban van részünk, ahogy a természet által visszahódított világban haladnak hőseink, hogy szinte sajnáltam őket, hogy a sztori szerint nem látják környezetüket.

A Horizon című PS5-ös játéksorozatot idéző univerzum egyébként is rendkívül magával ragadó és a helyenként sablonos fordulatokat, vagy klisés párbeszédeket is megbocsátottam, mert annyira beszippantott a sorozat világa.

 

 

Alig várjuk, hogy a harmadik évadot is „lássuk”

 

A See egy igazán eredeti és érdekes sorozat, egy egyszerre jól kidolgozott és izgalmas, disztopikus univerzummal és sok-sok remek alakítással: köztük a két volt pankrátorral: Jason Momoával és Dave Bautistával is. Ha kedvelted PS5-ön a Horizont és egy hasonló sorozatot keresel, akkor mindenképpen érdemes belevágnod az AppleTV+ alkotásába, de aki egyszerűen csak kedveli a sci-fi és fantasy sorozatokat, azoknak is ajánljuk a See-t.

-BadSector-

See S01/S02

Rendezés - 7.8
Színészek - 8.4
Történet - 7.2
Látvány/zene/hangok - 9.6
Hangulat - 8.6

8.3

KIVÁLÓ

A See egy igazán eredeti és érdekes sorozat, egy egyszerre jól kidolgozott és izgalmas, disztopikus univerzummal és sok-sok remek alakítással: köztük a két volt pankrátorral: Jason Momoával és Dave Bautistával is. Ha kedvelted PS5-ön a Horizont és egy hasonló sorozatot keresel, akkor mindenképpen érdemes belevágnod az AppleTV+ alkotásába, de aki egyszerűen csak kedveli a sci-fi és fantasy sorozatokat, azoknak is ajánljuk a See-t.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu