Többmilliós bírsággal sújtották az NVIDIA-t az Egyesült Államokban!

TECH HÍREK – Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet szerint az NVIDIA félrevezette befektetőit, amikor elhallgatott előlük kulcsfontosságú információkat.

 

 

Az NVIDIA esete is mutatja, milyen turbulens időszakot élünk a technológiai szektorban. A chipek és az elektronikai alkatrészek jelenlegi hiánya miatt folyamatos kapkodás alakult ki a konzolok és a grafikus kártyák piacán, amit viszont tovább súlyosbított az új versenytársak, a kriptopénz-bányászok belépése. Annak idején úgy tűnt, hogy a cég a játékosok oldalára állt különböző kezdeményezésekkel és a GPU-kra vonatkozó konkrét korlátozásokkal, de a zöld vállalat nem hagyta ki a lehetőséget, hogy egy jókora halom profitot is begyűjtsön.

A bírság összege 5,5 millió dollár.

Mennyi pénzről van szó? Ez a dolog lényege. A The Verge legfrissebb cikke szerint az amerikai tőzsdefelügyelet megbírságolta az NVIDIA-t, amiért eltitkolta a kriptopénz-bányászathoz használt grafikus kártyák értékesítéséből származó nyereségre vonatkozó információkat. Így a techóriás 5,5 millió dollárt lesz kénytelen fizetni, mert a SEC szerint félrevezette a befektetőit.

Az NVIDIA munkatársai jelentős növekedést tapasztaltak a játékgrafikus kártyák értékesítésében.

Mint a The Verge felidézi, az NVIDIA kifejlesztett egy CMP grafikus kártyákból álló termékcsaládot, amelyet kizárólag kriptopénz-kereskedőknek értékesítettek. A Bizottság azonban azt állítja, hogy „a vállalat értékesítési munkatársai, különösen Kínában, arról számoltak be, hogy szerintük a kriptovaluta-bányászat következtében jelentősen megnőtt a kereslet a játék GPU-k iránt.”

Ezen túlmenően a vállalat nem osztotta meg a részvényesekkel az értékesítésekből származó nyereséget, így nem tudhatták, hogy mekkora nyereség származott a GPU-k kriptominereknek történő forgalmazásából: „Az NVIDIA befektetői és elemzői érdekeltek abban, hogy megértsék, milyen mértékben befolyásolta a vállalat Gaming bevételeit a kriptopénz, és rendszeresen megkérdezték a vezetőséget arról, hogy a Gaming bevételek növekedése ebben az időszakban milyen mértékben köszönhető a kriptopénzeknek.”

Az NVIDIA nem osztotta meg a részvényesekkel az ezen eladásokból származó nyereséget.

A The Verge kiegészíti az információt azzal, hogy emlékeztet minket arra: a kriptovaluták változó értéke megnehezíti a döntések meghozatalát, amikor egy vállalatba fektetünk be. Elvégre az NVIDIA profitja, amit a GPU-k kriptopénzekkel kereskedőknek történő eladásából szerzett, nem jelzi, hogy ez a trend még évekig folytatódni fog. A vállalat a maga részéről beleegyezett a közzétételi mulasztások visszaszorításába, bár nem ismeri el a vétket.

A chiphiány továbbra is jelentős nehézségeket okoz a következő generációs technológiai alkatrészek beszerzésében, és úgy tűnik, hogy ez a válság még jó darabig eltarthat.

Forrás: The Verge

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu