Oroszország körözést adott ki a Metro 2033 szerzője ellen

Dmitrij Gluhovszkij, akinek a Metro 2033-at és folytatásait köszönhetjük, akár 10 év börtönbüntetésre is számíthat, mert megsértette azt a törvényt, amely tiltja az „Oroszországi Föderáció fegyveres erőinek lejáratását.”

 

 

A Metro 2033 szerzőjét, Dmitrij Glukhovszkijt hosszú börtönbüntetés fenyegeti Oroszországban, mert bírálta az ország ukrajnai invázióját. A Szabad Európa Rádió jelentése szerint Glukhovszkijt június 7-én vették fel a belügyminisztérium körözési listájára, mert megsértette a márciusban hozott törvényt, amely kriminalizálja a független tudósításokat és az ukrajnai orosz háború elleni tiltakozást.

Gluhovszkij a Telegramon közzétett bejegyzésében azt írta, hogy „az Oroszországi Föderáció fegyveres erőinek lejáratásával vádolják egy Instagramon közzétett bejegyzés miatt.” Ez nyilvánvalóan erre a posztra utal, amelyet március 12-én tett, nem sokkal azután, hogy a háború kritikája elleni törvény hatályba lépett:

„Stop the war!” – áll az Instagram-posztban. „Ismerjétek fel, hogy ez egy egész nemzet elleni valódi háború, és állítsátok le! Mariupol.”

„Kész vagyok megismételni mindent, ami ott elhangzott” – írta Gluhovszkij a Telegram-üzenetében. „‘Állítsátok meg a háborút! Ismerjétek fel, hogy ez egy egész nemzet elleni háború, és állítsátok le!”

A Reuters jelentése szerint a Metro 2033-mal befutott Gluhovszkij az első „jelentős kulturális személyiség”, akit az új törvény alapján vád alá helyeztek, és ez nem maradt észrevétlen. Ljubov Szobol, magas rangú orosz politikai személyiség és a bebörtönzött Putyin-ellenzéki Alekszej Navalnij munkatársa a Twitteren azt írta, hogy „korábban Putyin csak a politikusoktól félt, most már az íróktól is”.

Gluhovszkij, aki az RFE szerint jelenleg nincs Oroszországban, leginkább a Metró-regények szerzőjeként ismert, amelyek egy globális atomháború túlélőiről szólnak, akik a moszkvai metró romos mélyén kénytelenek nyomorúságos életet élni. A regényekre a játékosok 2010-ben figyeltek fel a Metro 2033 című kultikus lövöldözős játék megjelenésével, amely két egyre sikeresebb folytatást, a Metro Last Lightot és a Metro Exodust eredményezte.

A sorozat mindhárom játékát az ukrán 4A Games stúdió fejlesztette.

A stúdió 2014-ben Máltára helyezte át székhelyét, miután Oroszország kezdetben betört Ukrajnába a Krímben és a Donbaszban, de Kijevben továbbra is fenntart egy stúdiót.

Vlagyimir Milov orosz ellenzéki politikus, aki szintén Navalnij munkatársa, és Andrej Szoldatov oknyomozó újságíró is felkerült a belügyminisztérium körözési listájára nagyjából egy időben Gluhovszkijjal. A bebörtönzött Kreml-kritikus Andrej Pivarov Twitter-fiókján közzétett üzenetben megjegyezte, hogy Gluhovszkij és Milov felkerült a listára, és azt írta, hogy „az elnyomás gépezete mindenkit legázol majd.”

Forrás: Reuters (1, 2)

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu