Summer Game Fest 2022: vajon beváltotta a hozzá fűzött reményeinket?

Akadt néhány nagy cím, pl. a The Last of Us remake és a Modern Warfare 2 a Summer Game Festen bemutatott játékok között, de így csak még erősebben érezhettük, mennyien hiányoznak…

 

 

Tény és való, magasak voltak az elvárások. Még úgy is, hogy a Summer Game Fest szervezői néhány nappal az esemény kezdete előtt jelezték: inkább a már bejelentett játékokból számíthatunk friss tartalomra, és nem várható túl sok meglepetés-bejelentés. Ennek ellenére volt mit várni a bombasztikus hírekkel és emlékezetes trailerekkel teli játékeseményen. Pláne, amikor Geoff Keighley már hónapok óta [saját] dicséretét és titokzatos játékait zengte ezzel az eseménnyel, amely a törölt E3 2022-t helyettesíti.

A Summer Game Fest ugyanabba a hibába esett bele, amit már évek óta kritizálunk

Bár akadtak izgalmas bejelentések és minőségi trailerek, a Summer Game Fest beleesett ugyanabba a hibába, amit már évek óta kritizálunk (és elszenvedünk): ha nincs semmi érdekes látnivaló, ne rendezz közel kétórás rendezvényt! Mert a csúcspontok ismét elvesztek a kisebb bejelentések és nem különösebben érdekes előadások áradatában, amelyek végül tönkretették azt, aminek a nyár nagy videójátékos bulijának kellett volna lennie. Van miről beszélni? Igen, elég sok mindenről! De végül is, ha beszélsz a kollégáiddal és elolvasod a rajongók megjegyzéseit, úgy tűnik, hogy az érzés általános: A Summer Game Fest nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

 

 

 

 

Az este jól indult az első Street Fighter 6 harccal, ahol Guile-t láthattuk akcióban, bár a bejelentés nyilván veszített a lendületéből, tekintve, hogy pár nappal ezelőtt a Capcom már a State of Play-en is meglepett minket a látványos bejelentő trailerrel. Teljesen váratlan volt a következő cím, egy új Aliens-játék, amit ezúttal a figyelemre méltó Battlefleet Gothic Armada készítői fejlesztettek. Előző címeikhez hasonlóan ez is egy izometrikus perspektívájú akció- és stratégiai játék, ami nem jött be a filmes saga minden rajongójának.

A másik, amit néhány napja láthattunk, az ígéretes The Callisto Protocol, amely ismét meglepett egy bővített, az eredetinél is erőszakosabb trailerrel, és egy első gameplay-jel, amiből megnézhettük, hogyan is néz ki a Dead Space egyik atyjának új játéka. A Modern Warfare 2 is bemutatott egy bővített gameplay videót, de ahogy az előző esetekben, itt is néhány órával korábban kaptunk már egy első pillantást a játékra, így a hatás kisebb volt.

Rengeteg bejelentés, nem mindegyik különösebben érdekes

Tagadhatatlan, hogy a Summer Game Fest közel kétórás időtartama alatt jó maréknyi bejelentés volt szétszórva, de olyan sok volt belőlük, hogy eljön az a pont, amikor az ember kikapcsol, és alig figyel arra, hogy mit mutatnak. És ez a legrosszabb dolog, ami egy ilyen eseményen történhet. Voltak régóta várt visszatérők, mint a Witchfire, amit végre újra láthattunk akcióban; voltak szuper érdekes játékok is, mint a Fort Solis, egy Marson játszódó narratív kalandjáték; egy gameplay trailer a Marvel’s Midnight Sunshoz, a Firaxis Games újdonságához, és még a Goat Simulator 3 bejelentése is (sosem volt folytatás), ami talán az év egyik legabszurdabb és legviccesebb trailere.

 

 

 

 

Hiányoztak a bombák, meglepetések és bejelentések

Mindezek ellenére Geoff Keighley rendezvényéből hiányzott az a csattanó, amit egy ilyen eseménytől elvárnánk. Hiányoztak a bombák, meglepetések, bejelentések, amelyek igazán kárpótolták volna az embert a képernyő előtt töltött két óráért. A legrosszabb pedig az volt, hogy az utolsó nagy bejelentés, az a megatonna, amit mindig várunk egy ilyen eseményen, néhány órával a hivatalos bemutató előtt kiszivárgott. Mi történt? Hogy nem történt változás, hogy a The Last of Us remake-jét megtartották a Summer Game Fest zárásaként, ezzel még több erőt elvéve az eredménytől. Még így is, hogy ne zárjuk negatívan a krónikát, igazi élvezetes hónapok várnak ránk a még hátralévő játékok számával. Az viszont fáj, hogy ismét egy ilyen eseménytől búcsúzunk keserédes szájízzel. Úgy tűnik, hogy nem tanulnak.

 

Jövőre ugyanott, személyesen

 

A Summer Game Fest 2022 livestream végén azonban érkezett azért egy nagyobb hír, amikor Keighley bemutatta a közelgő események menetrendjét, beleértve a Devolver Digital livestreamet és az Xbox & Bethesda Showcase-t. Keighley elmondta, hogy a digitális bemutató mellett a 2023-as Summer Game Fest egy „digitális és személyes esemény lesz, amely összehozza a játékos közösséget” 2023 júniusában. Más információt nem árult el arról, hogy ez mit foglalhat magában, valószínűleg ezt az augusztusi Gamescom Opening Night Live-ra vagy a 2022-es Game Awards-ra tartogatja decemberben.

Keighley bejelentése azért nagy dolog a videójáték-ipar számára, mert – ahogy a GamesIndustry munkatársa, James Batchelor rámutatott – az ESA elnöke, Stan Pierre-Louis kijelentette, hogy az E3 2023-ban visszatér. Pierre-Louis a The Washington Postnak elmondta, hogy az ESA jelenleg azt tervezi, hogy az E3 2023 digitális és személyes rendezvényként júniusban is megrendezésre kerül, ami 2019 óta az első teljes E3-as esemény lenne.

Érdemes megjegyezni, hogy az időpontokat még nem ismerjük, és Geoff Keighley múltját és iparági kapcsolatait tekintve nem valószínű, hogy rendezvénye közvetlenül versenyezne az E3 újraindításával.

Nem lenne meglepő, ha az ESA Keighley-vel együtt dolgozna, és az egyik show-t használná a játékvilág egyik legnagyobb hónapjának elindítására, ahogyan a két fél tette 2021-ben, bár sokkal nagyobb léptékben.

Forrás: GamesIndustry

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu