Egy imádott Marvel-szuperhős inspirálta a valódi Elvis Presley-t – de kicsoda is ő?

MOZI HÍREK – Az Elvis-sztár Austin Butler, aki őt alakítja Baz Luhrmann új életrajzi filmjében, elmagyarázta, hogyan inspirálták a szuperhősök a rock ‘n’ roll királyát. Volt egy nagyon konkrét szuperhős, akiért Elvis Presley gyerekkora óta rajongott…

 

A néhai Elvis Presley sokak számára szolgált és szolgál inspirációként, és ez még ma is így van, de a rock ‘n roll legendának is voltak saját hősei. Az egyik, aki eléggé beleszeretett Presley-be ahhoz, hogy egy filmben is ő legyen, az Austin Butler, a Bas Luhrmann által rendezett Elvis-életrajzi film főszereplője, amelyről nemrég írtunk kritikát.

A film megjelenése előtt Butler az IGN-nek beszélt a filmről, és kitért Presley néhány hatására is. Mint Butler elmondta, Presley rajongott a szuperhősökért, különösen az ifjabb Marvel Kapitányért, hiszen innen kapta az ötletet, hogy miként kell a haját formázni. Butler emellett úgy érzi, hogy Presley nagyon is rezonált a sok szuperhős háttértörténetére is, amely szerinte hasonló volt az övéhez: nagy személyes küzdelmek árán emelkedett ki a szegénysorsú család gyermekeként a semmiből és vált igazi jelenséggé.

„Ez nagyon nagy hatással volt rá. Megnézed az ifjabb Marvel Kapitányt, és látod a fekete haját a göndör fürtökkel. Továbbá az egész ötlet, hogy egy szuperhős olyan valaki, aki gyakran a semmiből jön, vagy van egy nagy tragédiája, hogy aztán megajándékozzák ezzel az erővel, ami remélhetőleg, úgy értem, a szuperhős pozitívan hat másokra, szóval ez az egész archetípus, úgy értem, ez ő. Ahol ő piszkosul szegény családból származik, még folyóvíz vagy vécé sincs a házban, és az apja nagyon fiatalon börtönbe kerül. Tragédia közepette születik, az ikertestvére már nem él, amikor kijön az anyja méhéből, és hirtelen Elvis születik, mint egy csoda, közvetlenül Jesse után. Olyan sok ilyen téma van, hogy nem csoda, hogy Elvis nagyon is rezonált az ifjabb Marvel kapitányra.”

Baz Luhrmann rendező is beszélt Elvis Presley képregények iránti szeretetéről. Egy Presley-vel készült interjúra hivatkozik, ahol hallható, hogy gyermekkori álmait említi, hogy szuperhős lesz.

„Ő maga mondja, van róla néhány valódi felvétel, és a végén azt mondja: ‘Gyerekkoromban képregényeket olvastam, és arról álmodtam, hogy én vagyok a szuperhős azokban a képregényekben.”

Luhrmann azt is elmondja, hogy Tupelóban van egy múzeum, ahol egy valódi Captain Marvel Jr. képregényt mutatnak be, amelyet Presley gyerekkorában birtokolt, és amelyen egyértelműen látszanak a sok olvasástól „elhasználódott” jelek. A rendező rámutat néhány más módon is, ahogyan a képregény segített befolyásolni a néhai énekes stílusát.

„Gondoljunk a villámra, és gondoljunk a köpenyekre, amiket viselt, és azt hiszem, hogy volt valami a „megmentő” szuperhősből Elvisben. … Bizonyos értelemben tényleg szuperhős volt, mert mire volt már képes a közönséggel! Meg aztán abban a buborékban, amibe az ezredes helyezte, ez is megzavarhatja az ember fejét.”

Tom Hanks, aki Tom Parker ezredest alakítja a filmben, szintén úgy érzi, hogy a „szuperhős” jól jellemzi Presley-t. Ez lenne az ikonikus előadóművész rendkívüli módszere, ahogyan az egész világ figyelmét magára vonta azzal, ahogyan fellépett, úgy, ahogyan azt egyetlen más énekes sem tudta megismételni. Ahogy Hanks fogalmazott:

„Nézd, minden szuperhősnek nagyon különleges képességei vannak: röntgenlátás, gyorsan tud futni, van egy gyűrűje, ami varázslatos dolgokat csinál neki stb. Elvisnek is megvolt ez. Elvisnek volt valami olyan szuperereje, amit senki más nem tudott utánozni.”

Az Elvis kritikánkból megtudhatjátok, hogy maga a film is mintha egy szuperhősfilm lett volna.

Forrás: IGN

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu