Betiltatnád a játékodat Kínában? A Diablo Immortal megmutatja, hogy csináld!

A Diablo Immortal Weibo fiókjának egy állítólagos posztja, amely Hszi Csin-ping elnököt gúnyolja, hatalmas vitát robbantott ki Kínában, ami könnyen a játék betiltásához vezethet.

 

 

A múlt héten a NetEase, a Blizzard kínai partnere hivatalosan is elhalasztotta a Diablo Immortal megjelenését. Az eredetileg június 23-ra tervezett megjelenést a NetEase azzal indokolta a késedelmet, hogy a játék teljesítményét befolyásoló különböző technikai problémákat kell orvosolni. A Diablo Immortal késésének azonban egy másik oka is lehetett, amely a játék Weibo közösségi média fiókjához írt állítólagos poszt körül forgott, amely Hszi Csin-ping kínai elnököt gúnyolta.

Május 22-én a Diablo Immortal Weibo fiókját azzal vádolták, hogy egy olyan posztot tett, ami lefordítva annyit tesz: „Miért nem lépett le a medve”.

Ami a kontextust illeti, a „medve” kínaiul gyakran használt kifejezés az inkompetencia és a gyávaság leírására, különösen a politika körül forogva. Ez egy olyan szó is, amelyet gyakran használnak Hszi Csin-ping elnök becsmérlésére, akit sértő módon Micimackónak szoktak gúnyolni. Az üzenet feltehetően arra irányul, hogy megkérdezzék, mikor fog lemondani Csin-ping elnök.

Talán nem meglepő, hogy a Diablo Immortal fiók állítólagos posztja hatalmas negatív reakciót váltott ki Kínán belül. A közösségi média erősen szabályozott az országban, és a közszereplők és politikusok kritikája drámai következményekkel járhat. Korábban már mi is több alkalommal – például itt és itt – beszámoltunk róla, milyen komoly retorziókkal járhat, ha valaki nem megfelelően viszonyul az ország elnökéhez vagy a KKP-hoz.

A nacionalizmus is arra késztet sok felhasználót a közösségi médiában, hogy agresszívan reagáljon a politikai kritikára, amit a nemzetközi játékok olyan elemeinek bombázása is bizonyít, amelyek akár hallgatólagosan is kapcsolatba hozhatók Kína vagy Csin-ping elnök kritikájával.

A helyzetet tovább fokozza, hogy Hszi Csin-ping elnök várhatóan a Kínai Kommunista Párt 20. nemzeti kongresszusán kezdi meg harmadik ciklusát, amelyet még ebben az évben tartanak.

A kritikusok azt követelik, hogy Csin-ping elnök „mondjon le”, mint az állítólagos Diablo Immortal tweetben, és az országon belül új vezetés jöjjön létre. Erre a politikai megmozdulásra gyakran ellenségesen reagálnak a Weibón és más közösségi médiaplatformokon.

Hogy a Diablo Immortal hogyan illeszkedik a helyzetbe, nem világos; ahogyan az sem, mi fog történni a továbbiakban. A videójátékok Kínában hihetetlenül sok vizsgálatnak vannak kitéve ahhoz, hogy engedélyt kapjanak. Bármilyen ellentmondás, ami egy projekthez kapcsolódik, általában ahhoz vezet, hogy nem engedélyezik a megjelenést.

Egyelőre nincs hivatalos megerősítés arról, hogy a Diablo Immortalt betiltották volna Kínában. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt sem, hogy végül megjelenik.

Az állítólagos Weibo-poszt valóságtartalmát illetően is akadnak kérdések. Az interneten vannak olyan spekulációk, hogy a játék erős monetizációja kiváltotta düh miatt hamisították meg, hogy aláássák a Diablo Immortal kínai megjelenését. Elég, ha azt mondjuk, hogy a helyzet hihetetlenül bonyolult, és jelen pillanatban egyszerűen lehetetlen megjósolni, mi történik majd a közeljövőben.

Forrás: RFA

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu