Elon Musk mégsem veszi meg a Twittert, elég „érdekes” az érvelése, hogy miért nem

TECH HÍREK – Elon Musk fel akarja bontani a Twitter megvásárlásáról szóló megállapodást.

 

A vállalathoz intézett, az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez pénteken benyújtott levelében Musk azzal vádolja a Twittert, hogy „hamis és félrevezető állításokat” tett a hamis fiókok elterjedtségéről a platformján. Szerinte a vállalat nem tett eleget azon kötelezettségeinek, hogy megossza azokat az adatokat és információkat, amelyekre szerinte szüksége van az üzleti tevékenységének értékeléséhez.

„A Twitter néha figyelmen kívül hagyta Musk úr kéréseit, néha indokolatlannak tűnő okokból elutasította azokat, néha pedig azt állította, hogy eleget tesz, miközben hiányos vagy használhatatlan információkat adott Musk úrnak” – írta Musk ügyvédje, Mike Ringler.

Jogi szakértők szerint ez nem biztos, hogy elegendő indok a 44 milliárd dolláros üzlet felbontására anélkül, hogy Muskot súlyos bírsággal sújtanák. Musk levelére válaszul a Twitter igazgatótanácsának elnöke közölte, hogy perelni szándékozik.

„A Twitter igazgatótanácsa elkötelezett amellett, hogy az ügyletet a Musk úrral egyeztetett áron és feltételekkel zárja le, és jogi lépéseket tervez az egyesülési megállapodás érvényre juttatása érdekében. Biztosak vagyunk benne, hogy a delaware-i bíróságon győzni fogunk” – írta Bret Taylor egy tweetben, utalva a vállalati jogvitákkal foglalkozó delaware-i bíróságra.

A Tesla és a Space X milliárdos vezérigazgatója még áprilisban kötött megállapodást a közösségi médiavállalat megvásárlásáról. De szinte azonnal elkezdett célozgatni – majd egyenesen kimondani -, hogy „erősen habozik”. Májusban kijelentette, hogy a vásárlás „várakozik”, amíg megvizsgálja a Twitter elszámolását arról, hogy hány felhasználó nem valódi ember, hanem automatizált botok vagy spam. Nem sokkal később a Twitter beleegyezett, hogy hozzáférést adjon neki a „tűzcsatornához” – a naponta közzétett több mint 500 millió tweet valós idejű adatfolyamához. A két fél azóta is megosztja egymással az információkat és dolgozik az ügylet lezárásán.

Csütörtökön a Washington Post arról számolt be, hogy az üzlet „veszélybe került”, mert Musk kételkedik abban, hogy a Twitter spam-adatai ellenőrizhetőek. Csapata „várhatóan potenciálisan drasztikus lépéseket fog tenni” – jelentette a Post.

Nem biztos, hogy a botok voltak az egyetlen tényező Musk meggondolásának megváltozásában. Bár az 54,20 dolláros részvényenkénti ajánlatát kezdetben alacsony árnak tekintették a Twitterért, tekintve, hogy tavaly 70 dollár felett kereskedtek vele, a technológiai részvények és a piac egésze meredeken esett, mióta az üzletet megkötötte.

A Twitter részvényeivel jelenleg 37 dollár körül kereskednek, ami közel 30%-os csökkenést jelent Musk vételének bejelentése óta. Májusban Musk még azt is mondta, hogy esetleg alacsonyabb árról próbál tárgyalni.

Csütörtökön a Twitter rámutatott a vállalat júniusban kiadott nyilatkozatára, amely szerint „együttműködően megosztotta és továbbra is megosztja az információkat” Muskkal, és hogy „szándékunkban áll lezárni a tranzakciót és érvényre juttatni az egyesülési megállapodást a megállapított áron és feltételekkel”. A vállalat arra számított, hogy augusztus közepéig részvényesi szavazást tartanak az ügyletről.

 

Musk már aláírta az egyesülési megállapodást

A két fél jogi megállapodást írt alá arról, hogy Musk részvényenként 54,20 dollárért megvásárolja a Twittert. Ha bármelyik fél felbontaná az üzletet, akkor 1 milliárd dolláros díjat kellene fizetnie a másik félnek.

Pénteki levelében Musk arra hivatkozik, hogy a Twitter állítólag nem hajlandó több információt átadni a botokról, amiért elállt az üzlettől. Jogi szakértők szerint azonban ez nem lenne könnyű menet.

A Twitter évek óta nyilvánosan azt állítja, hogy becslései szerint a hirdetéseket naponta látó felhasználók kevesebb mint 5%-a spam vagy bot (de figyelmeztetett arra is, hogy ez a szám magasabb is lehet).

Musk vitatja ezt, és szerinte a fiókok akár 20%-a is lehet hamisítvány. Bár a Twitter hozzáférést biztosított Musknak a nyilvános adatokhoz, a héten újságíróknak elmondta, hogy a spam becslései is magánadatokon alapulnak, például a felhasználók IP-címén, telefonszámán, tartózkodási helyén és viselkedésén – és ezért kívülállók számára nehéz ellenőrizni őket.

Még ha a Twitter 5%-os adatai tévesek is, ez még mindig nem biztos, hogy elég ahhoz, hogy Musk visszalépjen vagy megváltoztassa az üzlet feltételeit anélkül, hogy súlyos árat fizetne.

„A fúziós megállapodásokat pontosan annak elkerülésére dolgozzák ki, amit Musk tesz, vagyis hogy megpróbáljon találni valami apró kis hamis dolgot, és aztán azt mondja: „Hoppá, most már elsétálhatok” – mondta Ann Lipton, a Tulane Egyetem jogi karának üzleti jogi professzora. „Kifejezetten olyan dolgokat mondanak, hogy nem léphetsz vissza, hacsak nem csak hamis, hanem hihetetlenül hamis, óriási mértékben hamis, a vállalatra nézve masszívan káros.”

A szakértők szerint a Twitternek erős ügye van Muskkal szemben
Az egyesülési megállapodás tartalmaz egy úgynevezett „konkrét teljesítési záradékot”, amely szerint a Twitter bíróság elé viheti Muskot, hogy rákényszerítse a vásárlásra, amíg a finanszírozás még mindig megvan.

Bár ez kockázatosnak – és költségesnek – hangozhat a Twitter számára, Lipton szerint a vállalat ügye „nagyon erős” lenne, és az igazgatótanácsnak kényszerítő ereje van arra, hogy végigvigye az eladást. A befektetők várhatóan 54,20 dollárt kapnak részvényeikért. Az igazgatótanács egy, az ügyletről szóló tárgyalásokat ismerő személy szerint úgy véli, hogy a Muskkal kötött eladási megállapodás jelenleg a Twitter legértékesebb része.

„Sokkal szívesebben kapnák meg az 54,20 dollárt bírósági harc nélkül, de megéri harcolni érte” – mondta Lipton. A vállalat jelenlegi részvényárfolyamát tekintve „az 54,20 dollár hihetetlen üzletnek tűnik a Twitter számára. Szóval sok mindent feláldozhatnának, amiért a végén még mindig megérné, ha rákényszerítenék Muskot a bezárásra”.

 

Musk megpróbálhatja kedvezményesen megszerezni a Twittert

Néhány Wall Street-i elemző szerint a Twitter igazgatótanácsának és vezetőségének mégis nyitottnak kellene lennie egy alacsonyabb ár elfogadására, hogy elkerülje a hosszadalmas jogi csatározást.

„Nincs esély arra, hogy 54,20 dolláron megtörténjen a dolog” – mondta Angelo Zino, a CFRA Research elemzője. „Vagy 15-20%-kal fog csökkenni az ajánlati ár, hogy Elon Musk újra elkötelezze magát, vagy továbbra is a botkártyát játssza.”

Musk bíróság elé állítása még nagyobb kárt okozhat a Twitternek egy olyan időszakban, amikor az üzletet övező bizonytalanság és a milliárdos tulajdonosi szerepvállalásának lehetséges következményei súlyosan érintik a vállalatot. A morál már most is alacsony, és egyes alkalmazottak távoznak. Parag Agrawal vezérigazgató felrázta a vezetői ranglétrát, és bejelentette a munkaerő-felvétel befagyasztását és a kiadások csökkentését.

A bírósághoz fordulás „nem sok jót ígér a vállalat üzleti kilátásai szempontjából, és tovább növeli a bizonytalanságot az alkalmazottak körében” – mondta Zino.

Lipton szerint ez Musk számára is kockázatot jelent. „Mi van, ha meg kell vennie a vállalatot, és most egyúttal egyfajta aláássa azt?”.

Végső soron, mondta, a milliárdos bohóckodásának, bármennyire is kaotikus, úgy tűnik, egyetlen célja van: „Nem hiszem, hogy elkötelezett a győzelem mellett. Szerintem arra kötelezte el magát, hogy ne költsön 44 milliárd dollárt a Twitteren”.

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu